Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1923

Descoperirea vaccinului împotriva tuberculozei

Albert Calmette, microbiolog la Institutul Pasteur din Lille, Franța, și medicul veterinar Jean Guerin au testat un vaccin pentru una din cele mai periculoase boli, tuberculoza. Noul vaccin se numește BCG (Bacilul Calmette-Guerin) și este preparat dintr-o bacterie de acest gen slăbită artificial și care cauzează turbeculoza la bovine. Vaccinul provoacă o infecție ușoară, care-i crește foarte mult rezistența la formele severe de tuberculoză. Vaccinul este în general injectat în partea superioară a brațului. După 6-12 săptămâni apare o mică pustulă, care se vindecă lăsând o mică cicatrice.

Un nou mod de a privi spre cer

La Munchen, Germania, există un nou și senzațional mod de a privi stelele. Se numește planetariul și constă în proiectarea unei imagini a cerului nocturn pe un dom, construit într-o încăpere întunecoasă special proiectată în acest scop. Proiectorul planetariului din Munchen, realizat de Compania Carl Zeiss din Jena, Germania, proiectează imaginea stelelor pe un dom cu un diametru de 10 metri. Odată cu rotirea proiectorului, spectatorii privesc paralizați, cum stelele își urmează drumul lor pe cer. Profesorul Walter Bauersfield a prezentat planetariul la o conferință de la Deutsches Museum din Munchen. Atât experții, cât și publicul au fost entuziasmați.

Noile „fermoare” creează o nebunie

B.F.Goodrich, compania de bunuri casnice a făcut o comandă pentru 150.000 de „închizătoare fără agățătoare și care alunecă” pentru un nou tip de cizme de cauciuc fabricate de aceasta. Închizătoarea constă în două rânduri de dinți înșirați pe niște bucăți de material (care pot fi cusute pe marginile piesei care trebuie închise), împreună cu o presă care alunecă și care unește dinții pentru închidere și îi desparte pentru deschidere. Datorită sunetului z-z-zip pe care-l fac, Goodrich intenționează să numească închizătorile zippers (fermoare). Fermoarul a fost proiectat de inginerul suedez Gideon Sundback ca o versiune simplificată a închizătorii, inventate în 1893 de americanul Whitcomb Judson. Închizătorile lui Judson nu au prin cu adevărat, însă fermoarele se pare că vor avea un succes răsunător.

scrieliber.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.