Reglementările europene în domeniul sănătăţii angajaţilor şi a siguranţei la locul de muncă

Deputații europeni au votat extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni cu plata integrală a salariului și o anumită flexibilitate pentru țările în care există deja o formă de concediu familial, solicitând și dreptul la două săptămâni de concediu de paternitate plătit. Deputații au votat, de asemenea, norme care interzic concedierea femeilor însărcinate și care le dau dreptul de a se întoarce la același post sau unul echivalent.

Parlamentul a adoptat legi menite să mărească proporția de femei care ocupă posturi superioare de conducere și a prezentat un plan de mărire a numărului de femei din consiliile de administrație.

Totodată, deputații europeni au contribuit la îmbunătățirea sănătății și siguranței la locul de muncă. Datorită Parlamentului, șoferilor de autobuz și camion independenți li se aplică aceleași norme privind orarul de lucru ca și șoferilor angajați de societăți, Parlamentul invocând rațiuni legate de sănătate și siguranță și de siguranță rutieră, pe lângă necesitatea unei concurențe loiale în sectorul transporturilor rutiere.

Deputații europeni au votat o lege de îmbunătățire a siguranței lucrătorilor expuși la riscuri mari de radiații din câmpuri electromagnetice, (de exemplu în industria grea, cum ar fi industria oțelului sau a prelucrării de metale), și a persoanelor care lucrează perioade lungi de timp în apropierea stațiilor de televiziune sau de radiodifuziune, a instalațiilor radar sau a stâlpilor de telefonie mobilă. Legea stabilește limite și obligă angajatorii să evalueze riscurile de expunere și să ia măsuri pentru a le reduce.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.