Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Marile descoperiri ale secolului XX – episodul trei

Publicat: joi, 26 decembrie 2013

-1917-

1. Plasticul transformă obiectele casnice

Rolls Royce va aduce o nouă inovație noilor lui mașini – de data aceasta nu la motor, ci la schimbătorul de viteze. Mânerul acestuia va fi făcut din bachelită, primul material plastic în totalitate sintetic. În urmă cu 10 ani, dr. Leo Baekland a descoperit că, în condiții corespunzătoare, reacția fenolului cu formaldehida producea un plastic solid, dur. Prin încălzire, acest plastic poate fi modelat în diferite forme. O dată ce a fost creat un obiect, acesta poate fi produs în masă, într-un milion de exemplare. De la descoperirea sa, bachelita a fost folosită mai ales ca izolator pentru produsele electrice, dar acum se pare că acest material versatil va revoluționa obiectele casnice.

2. Gene săltărețe

Biologul american Harold Plough a demonstrat că atunci când se formează celulele sexului (celulele spermei și ale ovulelor) la animale, cromozomii pereche din celulele precursoare se aliniază, făcând schimb de material genetic, chiar înainte de a se diviza, proces numit încrucișare. Câte un cromozom din fiecare pereche este preluat de la fiecare părinte, permițând organismelor să transmită gene materne și paterne.

3. Ciudățenie gravitațională

Fizicianul german Karl Schwarzschild a realizat o descriere matematică a modului în care spațiul și timpul s-ar modifica și îndoi în apropierea unui mare punct material – adică o masă comprimată într-un volum infinit de mic. Descrierea este de fapt o soluție la unele ecuații complexe privind natura câmpurilor gravitaționale propuse în 1915, de Albert Einstein. Calculele lui Schwarzschild explică cum orice corp aflat la o anumită distanță de un punct material ar fi absorbit de acesta și zdrobit. Din fericire, până acum nu au fost identificate astfel de corpuri în univers.

4. Intoxicațiile cu plumb cauzate de vopsea

Autoritățile medicale din Statele Unite au stabilit: copiii sunt intoxicați în casele lor cu plumb, mai ales cu cel provenind din vopseluri. De câțiva ani, oamenii au putut vedea plumbul alb, care poate fi colorat în diferite nuanțe, pentru a deveni cel mai bun strat protector atât pentru exteriorul cât și pentru interiorul locuințelor. Oamenii au folosit vopselurile cu plumb nu doar pe pereți, dar și pe leagăne, jucării, obiecte din lemn și mobilă. Din nefericire, copii mici introduc în mod frecvent diferite obiecte în gură, intoxicându-se în felul acesta. Aceasta cauzează dereglări ale sistemului nervos, încetinirea creșterii și probleme comportamentale și de învățare. Intoxicațiile grave pot duce chiar la moartea copiilor. Mai multe țări europene au interzis folosirea vopselei cu plumb alb pentru interioare. Întrebarea este-vor face Statele Unite același lucru?

5. Cel mai mare telescop din lume

Un nou telescop reflectorizant (unul care folosește mai multe oglinzi și nu lentile) a fost instalat la Observatorul Mount Wilson, din sudul Californiei, cel mai mare din lume. El este prevăzut cu o oglindă cu un diametru de 2,5 m care plutește în mercur lichid. Acesta preia marea parte a greutății de pe suportul pe care telescopul se rotește atunci când este îndreptat spre diferite zone celeste, reducându-se astfel frecarea. Telescopul se numește Telescopul Hooker, în onoarea unui localnic, omul de afaceri, John D. Hooker, care a donat fondului pentru construirea, șlefuirea și designul oglinzii. Mecanismul de rotire al telescopului și domul au fost sarcini impresionante-iar transportul componentelor pe Mount Wilson cu catâri și vagoane a fost o combinație de ingenuitate, forță brută și hotărâre.

6. Teste de identificare a culorilor

Oftalmologul japonez Dr. Shinobu Ishihara a realizat un test pentru diagnosticarea diferitelor forme de deficiențe în identificarea culorilor-cunoscută și ca daltonism. Testul constă într-o serie de planșe cu puncte colorate. Oamenii cu o vedere normală a culorii văd cifre sau diferite modele în cadrul acestor punte, în vreme ce daltoniștii văd alte cifre sau nimic. O incapacitate totală de distingere a culorilor este extrem de rară-majoritatea oamenilor suferind de daltonsim confundă anumite nuanțe de roșu și verde, sau văd anumite culori ca fiind nuanțe de gri. Aceste probleme mai frecvente la bărbați decât la femei, ar trebui să fie depistate încă din copilărie.

scrieliber.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20562

Publicat de la data dec. 26 2013. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 octombrie 2019, 17:10
 

E
Soare
23°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 56%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.930 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme