Martin Luther King – o lectie de optimism și non-violență
„Cumva, știu că doar atunci când este întuneric se pot vedea stelele!”
Martin Luther King este una dintre figurile reprezentative ale istoriei Americane, datorită visului și eforturilor sale de a combate inegalitățile rasiale, prin promovarea non-violenței. El a încercat să reformeze mentalitatea americană, promovând iubirea pentru aproape, libertatea și egalitatea între oameni, ca fiind singurele elemente capabile să transforme pozitiv societatea americană.
Mesajul lui este astăzi cunoscut pretutindeni, mai ales datorită faimosului discurs „Am un Vis!” El a trăit și a murit pentru cauza sa, ultimul său discurs fiind „Am fost în vârful muntelui!” („I’ve been to the mountaintop”), unde vorbește despre eforturile, obstacolele, suferința și împlinirile luptei pentru drepturile civile. Martin Luther King și-a încheiat viața cu aceeași demnitate cu care a răspândit Visul său în întreaga Americă.
„ Nu mă mai tem de nimic. Nu mă mai tem de niciun om.”
Trei dintre discursurile sale sunt reprezentative: „Dați-ne dreptul la vot!” (“Give us the ballot” – 1957), „Am un vis!” („I have a dream” – 1963) și „Am fost în vârful muntelui” (“I’ve been to the mountaintop” – 1968).
În „Dați-ne dreptul la vot!” (“Give us the ballot”) el promovează acordarea de drepturi de vot Afro-Americanilor, ca fiind o metodă de a face societatea americană un loc mai bun. Conform lui, „Dumnezeu nu e interesat în eliberarea oamenilor de culoare, ci în dezrobirea întregii rase umane.” Așadar, civilizația trebuie să scape de sub robia urii și discriminării. El atrage atenția asupra pericolelor folosirii violenței, în timp ce doar „non-violența si iubirea sunt calea către Viața Eternă” . King visa la o societate construită pe respect reciproc, unde oamenii să trăiască precum niște frați.
„Trebuie să lucrăm cu determinare pentru a crea o societate în care să nu fie oamenii de culoare superiori și alți oameni inferiori și vice versa, ci o societate în care toți să trăim ca frații și să respectăm demnitatea și valoarea ființei umane.”
Discursul „Am un vis!” (“I have a dream”) poate fi văzut ca un strigăt de alarmă pentru atrocitățile cauzate de rasism. El visa la aceeași America la care visau și Părinții Fondatori și așa cum este menționat și în declarația de independență „Toți oamenii sunt egali!”
„Aceasta trebuia să fie o promisiune că tuturor oamenilor, indiferent de culoarea pielii,le sunt garantate drepturile inalienabile la viață, libertate și căutarea fericirii.”
Astfel, visul de egalitate și libertate își are rădăcinile în visul american. Din nou, el accentuează ideea conform căreia societatea americană ar trebui să fie una în care culoarea pielii să nu conteze. Viziunea lui idilică ilustrează cum doar pacea și iubirea pot transforma Statele Unite în „capitala lumii, orașul binecuvântat”. Cel mai important element al visului său este credința
„Vom reuși să scoatem din o bucată de speranță din muntele ăsta de suferință. Doar cu credință vom reuși să lucrăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne luptăm împreună, să ne zbatem pentru libertate împreună, știind că într-o zi vom fi liberi.”
Discursul „Am fost în vârful muntelui” (“I’ve been on the mountaintop”) vine ca o concluzie a acțiunilor sale, a viselor și luptelor continue, a unei vieți umplute de optimism, speranță și determinare. „Spunem doar că suntem hotărâți să fim văzuți ca oameni și că nu trebuie să trăim de parcă suntem forțați să o facem.” El sugerează că principiile Constituției au fost încălcate, dar încurajează oamenii să își urmeze visele.
„Am citit undeva de libertatea de a ne grupa. Undeva am citit de libertatea cuvântului. Undeva am citit de libertatea presei. Undeva am citit că măreția Americii vine din dreptul de a protesta pentru drepturile individuale. Și astfel spun că nu vom lăsa nimic să ne dea înapoi. Nu ne vom da bătuți!”
El a văzut în sacrificiu „un preț ce trebuie plătit pentru libertatea generațiilor viitoare.” De aceea, Martin Luther King Jr. și-a devotat întreaga viată cauzei sale. În final, moartea sa a arătat că dragostea pentru ceilalți poate fi mai puternică decât cea pentru propria persoană „trebuie să ne jertfim în numele cauzei până la final.” Atât viața, cât și moartea lui au reprezentat sacrificiile supreme ce au adus egalitatea și libertatea Afro-Americanilor.
„Nu știu ce se va întâmpla. Se arată zile dificile. Dar pentru mine nu mai contează, căci am fost în vârful muntelui.”
Întreaga sa viață nu face altceva decât să ilustreze măreția unui om ce și-a dedicat existența unei cauze nobile.
„Asemenea altora, mi-aș fi dorit o viață lungă. Longevitatea are avantajele ei. Dar nu asta mă preocupă acum. Vreau doar să îmi îndeplinesc scopul. Iar El m-a ajutat să ajung pe munte. Și am privit în jur și am văzut Tărâmul Făgăduinței. Este posibil să nu pot merge acolo cu voi. Dar vreau să știți că noi vom ajunge acolo ca ființe cu drepturi egale.”
După decesul său s-a dezvăluit că, deși avea doar 39 ani, Martin Luther King Jr. avea inima unui om de 60 de ani, fapt atribuit stresului provocat de 13 ani de activism pentru drepturile civile.
Vezi discursul „I have a dream” aici: