Mass-media online şi Ministerul Apărării din Lituania, cooperare în domeniul securităţii cibernetice

Principalele mass-media online lituaniene au încheiat marţi un acord cu Ministerul Apărării al acestei ţări pentru cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, pe fondul temerilor privind ingerinţa Rusiei odată cu apropierea alegerilor de anul viitor, au anunţat autorităţile de la Vilnius, informează AFP.

Acordul prevede ca reprezentanţi ai mass-media să participe la reuniuni ale Consiliului Naţional pentru Securitate Cibernetică.

„Vom cunoaşte infrastructura voastră (a reţelelor), vom pune în funcţiune bune practici şi vom pregăti un plan pentru a reacţiona la o situaţie sau la alta”, a explicat ministrul-adjunct al apărării Edvinas Kerza pentru jurnalişti, în timpul ceremoniei de semnare a acordului.

Scopul este de a face faţă unor eventuale atacuri cibernetice, susceptibile să stârnească „un mare haos în societate şi în aparatul de stat”, potrivit ministrului lituanian al apărării, Raimundas Karoblis.

Potrivit serviciilor de informaţii lituaniene, majoritatea atacurilor cibernetice vin dinspre Rusia. Agenţia Naţională de Informaţii a atenţionat în martie că „hackeri ruşi vor recurge probabil la instrumente online pentru a influenţa viitoarele alegeri din 2019 în Lituania”.

Alegeri prezidenţiale, locale şi europene urmează să aibă loc anul viitor în micul stat baltic, fostă republică sovietică astăzi membră a Uniunii Europene şi NATO.

Mass-media online au fost scoase uneori din funcţiune în ultimii ani, în urma unor atacuri informatice DDoS, care constau în indisponibilizarea serverelor prin supraîncărcarea lor cu cereri simultane.

Atacurile cibernetice devin „tot mai coordonate, complexe şi rafinate”, potrivit Ministerului lituanian al Apărării.

Anul trecut, hackeri au reuşit să publice informaţii false pe site-ul agenţiei de presă Baltic News Service (BNS), susţinând că forţe americane au fost expuse la gaz-muştar în timp ce se aflau în Letonia.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.