Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Odiseea marțiană: NASA speră că rover-ul Opportunity a supraviețuit unei puternice furtuni de nisip declanșate la începutul verii

Publicat: duminică, 02 septembrie 2018

Razele Soarelui au început să ajungă din nou la suprafaţa planetei Marte, de unde robotul Opportunity, creat de NASA, nu a mai transmis date din luna iunie. Îmbunătăţirea vremii pe „Planeta Roşie” oferă o ultimă speranţă, amestecată cu angoasă, pasionaţilor de ştiinţă şi explorări spaţiale, care s-au ataşat de acest rover şi nu doresc ca NASA să renunţe la încercările sale de a relua contactul cu robotul explorator, informează AFP.

Inginerii de la NASA au anunţat joi că disiparea norilor groşi de praf de pe cerul marţian ar trebui în curând să permită roverului Opportunity, un robot vechi de 15 ani, să îşi reîncarce bateriile graţie panourilor sale solare – cu condiţia ca el să nu fi sucombat deja, după ce a petrecut mai multe luni în întuneric.

Atunci când concentraţia de particule va scădea sub un anumit nivel, „vom începe să încercăm activ să comunicăm cu robotul”, a explicat John Callas, şeful proiectului Opportunity, cercetător la Jet Propulsion Laboratory.

Dacă robotul va răspunde, „vom putea să începem procesul de analiză, pentru a verifica starea lui şi pentru a-l repune în funcţiune”, a explicat acelaşi expert de la NASA.

Însă dacă perioada de „tăcere” a lui Opportunity va dura mai mult de 45 de zile, specialiştii americani vor fi obligaţi să tragă concluzia că absenţa razelor solare şi frigul marţian „au provocat o defecţiune de pe urma căreia, probabil, robotul nu îşi va mai reveni”, a adăugat John Callas. În acel caz, tentativele de reluare a contactului cu Opportunity vor înceta.

NASA nu a mai primit date de la Opportunity de pe 10 iunie.

În absenţa energiei solare, robotul s-a plasat automat în stare de hibernare. La începutul verii, NASA s-a declarat optimistă în privinţa capacităţii robotului de a rezista mai multe luni în acea stare, întrucât temperatura de la suprafaţa planetei Marte ar trebui să fie mai mare de -36 grade Celsius, pragul de pericol fiind valoarea de -55 de grade Celsius.

NASA operează trei sateliţi care sunt activi pe orbita „Planetei Roşii” şi doi roboţi pe solul lui Marte. Cel mai vechi dintre ei, Opportunity, a parcurs peste 45 de kilometri după ce a ajuns pe scoarţa marţiană în 2004. Celălalt rover, Curiosity, funcţionează cu energie nucleară şi rulează pe scoarţa marţiană din 2012.

Iniţial, Opportunity trebuia să funcţioneze doar 90 de zile după plasarea sa cu succes pe Marte, iar NASA reaminteşte iubitorilor de explorări spaţiale că acest rover a depăşit deja toate aşteptările specialiştilor. Direcţia de pe puntea faţă este stricată, iar memoria flash nu îi mai funcţionează.

Extraordinarul parcurs al micului robot marţian a declanşat un val de emoţie în rândul internauţilor, îngrijoraţi de posibilitatea „morţii” lui Opportunity.

Admiratori şi foşti participanţi la programul spaţial al NASA împărtăşesc de câteva zile pe Twitter cele mai frumoase amintiri pe care le au despre rover, supranumit „Oppy”, cu ajutorul hashtagurilor #SaveOppy şi #WakeUpOppy. Mesajele sunt însoţite de fotografii realizate de Opportunity pe Marte, ce prezintă imagini insolite, precum o panoramă din vârful unei coline şi urmele lăsate de roţile sale pe scoarţa marţiană.

Unii dintre internauţi vor să convingă NASA să nu renunţe la Opportunity după expirarea acelui interval de 45 de zile, folosind argumentul unui caz precedent din istoria agenţiei spaţiale americane şi care îl vizează pe „geamănul” lui Opportunity, roverul Spirit, care nu mai transmite date începând din 2010. „Atunci, nu am încercat să reluăm contactul cu Spirit decât la patru luni după pierderea contactului”, a pledat Mike Seibert, fost participant la programul Opportunity.

Sursa: AGERPRES

Foto: NASA/JPL-Caltech

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=103173

Publicat de la data sept. 2 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, EDUCATIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

17 ianuarie 2019, 16:37
 

V
Soare
6°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 60%
Vânt: 14 km/h V
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:48
Apus: 17:04
Prognoza 18 ianuarie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
4°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Parţial noros
-2°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-01-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 10:20 si 13:20 In zona : Județul Bihor: Oradea, Marghita, Săcueni, Aleșd, Valea lui Mihai, Popești, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Dobrești, Oșorhei, Suplacu de Barcău, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Nojorid, Tăuteu, Ceica, Șimian, Sălard, Șuncuiuș, Aștileu, Curtuișeni, Holod, Pomezeu, Balc, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-01-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 10:00 si 13:00 In zona : Județul Bistriţa-Năsăud: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : La altitudini de peste 1800 m, vântul va prezenta intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-01-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 10:00 si 15:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze care vor depăși 80....90 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-01-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 10:00 si 13:00 In zona : Județul Bistriţa-Năsăud: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : La altitudini de peste 1800 m, vântul va prezenta intensificări […]

Loto

Horoscop

 • 169.038 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team