Masterclass Salvati Copiii: Ce se poate face în România pentru ca mortalitatea la naștere să scadă?

Sănătatea maternă se reflectă în mod direct asupra sănătății nou-născuților. Cum reușesc celelalte țări europene să prevină catastrofele la naștere? Ce protocoale sunt utilizate pentru a reduce riscul de deces matern? Sunt întrebări la care, în cadrul unui seminar interactiv, a răspuns președintele European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG), Prof. Dr. Jacky Nizard, de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, care a venit ieri la București pentru a susține cursul “Hemoragiile în post-partum”  în cadrul celei de-a 7 a ediții a Advanced Masterclass in Obstetrics, organizată  cu sprijinul  Salvați Copiii România.

Profesorul Jacky Nizard atrage atenția asupra importanței reorganizării și dotării maternităților, pentru salvarea mamelor și nou-născuților: ”Lucrez de trei ani deja cu colegi români și cu toții ne dorim ca, prin îmbunătățirea condițiilor din maternități, mama și nou-născutul să fie bine. Cu ajutor de la Salvați Copiii România, suntem deja pe drumul cel bun. Sunt fericit și mândru că fac parte din echipa care luptă pentru cauza mamelor și copiilor născuți prematur”.

În ultimii ani, Prof. Dr. Jacky Nizard, profesor de obstetrică la Spitalul PitiéSalpêtrière Paris, unul din cele mai importante centre din Europa, unde sunt supravegheate sarcinile complicate cu patologie maternă severă, a susținut în România șapte Workshop-uri organizate cu sprijinul Salvați Copiii, la care au participat peste 540 de medici obstetricieni, moașe și neonatologi veniți din 15 maternități din întreaga țară.

Mortalitatea infantilă, a cărei incidență este sensibil mai mare în România față de media europeană, este strâns legată de sănătatea maternă și de prematuritateCopiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, la 28 de ani după căderea comunismului, dar depind de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață. În Uniunea Europeană, România se menţine pe un trist prim loc în topul țărilor, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantilă, de 7,3 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016, dublă față de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

”Opțiunile terapeutice ale salvării unui copil născut prematur sunt astăzi dependente de gradul de pregătire a unei maternități, să se intervină rapid și adecvat pentru aducerea pe lume a prematurilor și apoi menținerea lor în viață”, spune Prof. Dr. Jacky Nizard.

Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon).

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a reluat astfel apelul că autoritățile din România să își asume corectarea decalajului prin politici publice dedicate maternităților: ”Știm, fără îndoială, că viața copiilor născuți prematur depinde în mod direct de calitatea actului medical, care, la rândul lui, depinde de dotarea corespunzătoare a maternităților. Este crucial să ajutăm aceste maternități să ne salveze copiii, la fel cum este revoltător să menținem sistemul medical dedicat copiilor în această zonă defavorizată, în care unele secții de neonatologie sunt capabile să intervină medical, iar altele nu, pentru că nu au nici măcar un incubator funcțional”.

De ce e nevoie de o regândire a sistemului?

  • Mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naște în spitalul adecvat echipat. În România, este cazul unuia din 10 copii, dar el va supraviețui numai dacă are norocul de a fi tratat într-una dintrecele 23 de maternitățile de nivel III de terapie intensivă nou-născuți din țară.
  • Există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor.La un necesar național de peste 500 de paturi, România are doar aproximativ 250 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Salvați Copiii România a dotat prima maternitate în februarie 2012 și de atunci am ajuns în 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziționat și donat 393 de echipamente performante necesare supraviețuirii bebelușilor născuți prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie și multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuți au venit pe lume și au fost îngrijiți în condiții mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la dată de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.