Măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective

Executivul a adoptat, marţi, în şedinţa de Guvern, la solicitarea confederaţiilor sindicale din România, Ordonanţa de Urgenţă privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Până la data de 31 decembrie 2012 a fost în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.116/2006, dispoziţiile acesteia având un caracter special, derogatoriu de la dispoziţiile cu caracter general cuprinse în Codul Muncii, instituind măsuri pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare şi/sau reorganizare.

Având în vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majoritar de stat sau companii/societăţi naţionale, a fost necesară stabilirea cadrului legal prin care se asigură protecţia salariaţilor.

Scopul ordonanţei de urgenţă adoptată este asigurarea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor disponibilizaţi ca urmare a  reorganizării şi/sau restructurării activităţii operatorilor economici sau intrării în stare de insolvenţă în baza Legii nr.85/2006.

Prevederile ordonanţei reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.

Operatorii economici care vor efectua concedieri colective, precum şi numărul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de măsurile de protecţie socială prevăzute de  ordonanţa de urgenţă adoptată, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea  ministerele de resort, numai în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat, potrivit Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar  concedierea colectivă nu depăşeşte termenul de 31 decembrie 2018.

În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vor supune spre aprobare prin hotărâre a Guvernului, norme metodologice de aplicare a acesteia.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut, în perioada martie-aprilie 2013, o serie de consultări cu principalele confederaţii sindicale din România pe tema prelungirii proiectului de Ordonanţă de Urgenţă nr.116/2006, privind unele drepturi acordate personalului disponibilizat. În urma întâlnirii cu sindicatele s-a convenit necesitatea prelungirii acestui cadru legal, care reprezintă o formulă generală de protecţie a salariaţilor din sectorul de stat, adăugându-se formei iniţiale o prevedere cu privire la salariile compensatorii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.