Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective

Publicat: miercuri, 17 aprilie 2013

Executivul a adoptat, marţi, în şedinţa de Guvern, la solicitarea confederaţiilor sindicale din România, Ordonanţa de Urgenţă privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Până la data de 31 decembrie 2012 a fost în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.116/2006, dispoziţiile acesteia având un caracter special, derogatoriu de la dispoziţiile cu caracter general cuprinse în Codul Muncii, instituind măsuri pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare şi/sau reorganizare.

Având în vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majoritar de stat sau companii/societăţi naţionale, a fost necesară stabilirea cadrului legal prin care se asigură protecţia salariaţilor.

Scopul ordonanţei de urgenţă adoptată este asigurarea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor disponibilizaţi ca urmare a  reorganizării şi/sau restructurării activităţii operatorilor economici sau intrării în stare de insolvenţă în baza Legii nr.85/2006.

Prevederile ordonanţei reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.

Operatorii economici care vor efectua concedieri colective, precum şi numărul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de măsurile de protecţie socială prevăzute de  ordonanţa de urgenţă adoptată, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea  ministerele de resort, numai în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat, potrivit Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar  concedierea colectivă nu depăşeşte termenul de 31 decembrie 2018.

În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vor supune spre aprobare prin hotărâre a Guvernului, norme metodologice de aplicare a acesteia.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut, în perioada martie-aprilie 2013, o serie de consultări cu principalele confederaţii sindicale din România pe tema prelungirii proiectului de Ordonanţă de Urgenţă nr.116/2006, privind unele drepturi acordate personalului disponibilizat. În urma întâlnirii cu sindicatele s-a convenit necesitatea prelungirii acestui cadru legal, care reprezintă o formulă generală de protecţie a salariaţilor din sectorul de stat, adăugându-se formei iniţiale o prevedere cu privire la salariile compensatorii.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4872

Publicat de la data apr. 17 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2019, 22:50
 

NE
Predominant senin
24°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 68%
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
30°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Nori intermitenti
18°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 10 – 20 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 iunie, ora 23 – 19 iunie, ora 10; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 18 iunie, ora 23 […]

Loto

Horoscop

  • 215.580 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team