Medicamentele contrafăcute bagă farmaciile în control

Anchetă în farmacii! Poliţia şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au demarat o anchetă după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute.

Potrivit unor surse, falsurile ar fi fost descoperite în două farmacii din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa. Se pare că în loc de ser cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, în seringile false s-ar afla apă cu glucoză, iar semnalmentele acestora sunt cu totul altele decât al celor originale.

Ministerul Sănătății: Cei care au folosit produsul Pegasys trebuie să consulte de urgență medicul

Pacienții care au folosit medicamentul Pegasys, soluție injectabilă în seringă preumplută, cumpărat în ultimele două săptămâni, să se adreseze de urgență medicului, recomandă Ministerul Sănătății.

„În scopul prevenirii oricărei complicaţii medicale, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate”, se arată într-un comunicat.

Vigilența maximă în depistarea medicamentelor contrafăcute

Colegiul Farmaciștilor din România se alătură demersurilor autorităților de a identifica cât mai rapid toate medicamentele Pegasys contrafăcute care au ajuns în ultima perioadă în farmacii. Situația este una extrem de gravă și cu riscuri majore pentru pacienți.

Din păcate, fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România. Din acest motiv, în 2011, au fost emise reglementări speciale la nivel European (Directiva 2011/62/UE cu privire la prevenirea pătrunderii medicamentelor în lanțul legal de aprovizionare), reglementări care au fost transpuse și în legislația națională.

“Este un fenomen mondial cu care, din păcate, ne confruntăm și noi. Nu producătorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piață, ci sunt firme care găsesc tot felul de modalităţi prin care ocolesc legea și le introduc în piaţă”, a declarat Clara Popescu, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Colegiul Farmaciștilor face apel la responsabilitate maximă din partea tuturor actorilor implicați în identificarea medicamentelor contrafăcute și susține orice demers care să împiedice pătrunderea acestor medicamente în farmaciile din România.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.