Medicii atrag atenţia asupra costurilor provocate de arderea combustibililor fosili

Costurile de sănătate pentru maladiile provocate de centralele electrice pe bază de cărbune reprezintă o povară financiară pentru populația europeană de până la 42.8 miliarde de euro, se arată într-un studiu realizat de Alianța Sănătate și Mediu (HEAL).

Raportul, intitulat „Facturi de sănătate neachitate: Cum cărbunele din centralele electrice ne fac rău”, evidenţiază faptul că poluarea aerului determinată de arderea combustibililor fosili provoacă decese și îmbolnăviri premature. Potrivit documentului citat, trecerea de la combustibilii fosili la alte surse de energie ar ameliora sănătatea cetăţenilor prin reducerea în mod semnificativ a bolilor pulmonare cronice şi a unor boli de inimă. Este motivul pentru care Europa trebuie să îşi reconsidere politicile energetice, se mai spune în raportul menţionat. Raportul citează experți din domeniul sănătății publice, care îţi exprimă îngrijorarea că emisiile de carbon asociate cu utilizarea cărbunelui va contribui la schimbările climatice și se adaugă la problemele de sănătate publică.

„Raportul nostru oferă dovezi științifice cu privire la impactul folosirii combustibililor fosili asupra sănătății și oferă informații vitale din perspectiva sănătății, care ar trebui să fie luate în considerare la determinarea politicii energetice”, spune Genon Jensen, directorul executiv alHEAL, care reunește peste 70 de rețele și grupuri în 26 de ţări europene. Potrivit acesteia, constatările sunt „deosebit de îngrijorătoare” având în vedere faptul că, utilizarea cărbunelui este acum în creștere, după ani de declin. Costurile ridicate pentru sănătatea umană ar trebui să declanșeze o regândire majoră cu privire la politica energetică a UE „.

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME), care reprezintă medicii din țările UE şi care colaborează cu HEAL va lansa o campanie de conștientizare în rândul populaţiei cu privire la riscurile folosirii cărbunelui în termocentrale şi importanța unei calităţi corespunzătoare a aerului. „Medicii europeni știu că poluarea aerului este un factor de risc important pentru sănătate. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt angajaţi să aducă noi informații bazate pe dovezi privind problema semnalată, pe care le vor pune la dispoziția publicului, a factorilor de decizie și vor folosind vocea lor ca să facă propuneri de schimbări de politică „, spune, la rândul său, Birgit Beger, secretar general al CPME.

Cărbunele este responsabil pentru aproximativ 20% din emisiile de carbon, pentru creşterea nivelului de dioxid de carbon în aer şi contribuie la creșterea temperaturii.

HEAL consideră că în Europa nu mai trebuie construite centrale pe cărbune, şi că la nivelul Uniunii ar trebui să se renunţe la cărbune până în 2040, pentru o mai bună sănătate publică.

În replică, deputatul european Peter Liese, care este medic, recunoaște că folosirea în continuare a cărbunelui reprezintă o amenințare pe termen lung pentru sănătatea publică datorită contribuției sale la schimbările climatice: „UE s-a angajat să protejeze sănătatea publică împotriva poluării aerului, precum și de impactul schimbărilor climatice. Faptul că  utilizarea cărbunelui în Europa este în prezent în creștere, reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea oamenilor, pe termen scurt și lung”, mai spune deputatul european.

HEAL este formată din peste 65 de organizații, reprezentând rețelele de profesioniștii din domeniul sănătății, organizaţii non-profit, case de asigurări de sănătate, pacienți, experți de mediu care lucrează la nivel internațional, european, național și local.

 

Tara Totalul costurilor (milioane euro),
Polonia

8,219

Romania

6,409

Germania

6,385

Bulgaria

4,629

Grecia

4,089

UK

3,682

Cehia

2,842

Franta

1,879

Slovacia

925

Italia

857

Spania

827

Estonia

445

Olanda

386

Ungaria

268

Slovenia

228

Irlanda

201

Finlanda

169

Belgia

134

Portugalia

90

Austria

74

Danemarca

63

Suedia

7

Letonia

3

EU27

42,811

Turkey

6,689

Serbia

4,987

Croatia

243

TOTAL

54,730

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.