Merkel revine şi încearcă să dea o linie nouă politicilor europene

Cu o poziţie întărită după alegerile din septembrie, cancelarul german Angela Merkel, vine la reuniunea şefilor de stat și de guvern din UE, care începe joi la Bruxelles, pentru a lansa noi propuneri privind anumite dosare şi politici europene, dar şi pentru a aminti tuturor că Germania este şi rămâne „vioara” numărul 1 a orchestrei europene.

Tema principală a Summit-ului de toamnă o reprezintă, pentru prima dată, Agenda digitală a UE, cu accent pe o serie de chestiuni legate de piața unică. Potrivit unor surse europene, discuţiile celor 28 de lideri riscă să fie destul de aprinse în contextul dezvăluirilor din ultimele săptămâni privind acuzațiile de spionaj electronic care planează asupra Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA și, implicit, protecția datelor.

Subiectul este „fierbinte”, mai ales după recentele dezvăluiri din presa germană, potrivit cărora până şi telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel ar fi fost

interceptat de serviciile de spionaj ale Statelor Unite ale Americii, dar şi protestele publice ale autorităților franceze de săptămâna trecută, după publicarea unor informaţii privind activități de interceptare ale cetățenilor din Hexagon de către aceleași servicii americane.

Pe acest fundal, Merkel încearcă să lanseze o nouă ofensivă legată de lichidarea băncilor din UE aflate în dificultate, pentru a debloca dezbaterea asupra reformei zonei euro. Potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, Merkel va încerca la summit să-şi convingă colegii să adere la o nouă strategie de lichidare comună, unul din elementele cheie ale uniunii bancare. Mai întâi, zona euro ar trebui să asume o responsabilitate comună doar pentru 130 de bănci din 6.000, dintre care 30 de instituţii germane maximum. În al doilea rând, acţionarii şi creditorii ar trebui să fie ei înşişi responsabili în caz de urgenţă după un program stabilit dinainte. În al treilea rând parlamentele naţionale ar trebui să aprobe ajutoarele de stat.

Pe de altă parte, presa germană menţionează că, Merkel ar dori un nou tratat european care să întărească atribuţiile Comisiei pentru a se asigura că, statele din zona euro îşi fac bine „temele”.

Ideea este simpla: întărirea competențelor executive ale Comisiei cu scopul punerii în aplicare a angajamentelor bugetare ale țărilor din zona euro prevăzute prin Tratatul de la Maastricht şi Pactul fiscal în vigoare de la 1 ianuarie.

Rămâne de văzut în ce măsură liderii europeni sunt gata să dezbată acest subiect înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor şi pe fondul creşterii presiunilor euroscepticilor în mai multe state membre în legătură cu influenţa Bruxelles-ului asupra politicilor şi deciziilor naţionale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.