Mesaje ale studenților pentru guvernanții României: Vrem 6% din PIB pentru Educație!

Odată cu deschiderea anului universitar, organizațiile studențești din toată țara, membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), au transmis un mesaj adresat guvernanților prin care au cerut alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educație.
Fie că au pus bannere în sălile festive de deschidere a anului universitar, fie că au pus cearceafuri la intrarea în universitate sau pe căminele studențești, mesajul lor către decidenți a fost același și anume respectarea Legii Educației Naționale și a asumărilor făcute privind finanțarea educației prin alocarea a 6% din PIB. O parte dintre reprezentanții studenților și-au manifestat nemulțumirea față de situația actuală a sistemului de educație din România în discursurile adresate conducerii universităților, cadrelor didactice și tinerilor boboci, îndemnându-i să se alăture demersului lor privind creșterea finanțării educației.
Aceștia au declarat că slaba finanțare a educației din ultimii ani a afectat calitatea educației și recunoașterea relevanței acesteia de către angajatori din cauza neîncrederii în eficiența sistemului, ducând totodată la situații în care foarte mulți tineri au fost nevoiți să renunțe la facultate din cauza taxelor tot prea mari. Totodată, aceștia cer stoparea creșterii taxelor în universități, creșterea fondului de burse și direcționarea unei sume speciale pentru bursele sociale, mai multe investiții în căminele din campusurile universitare și servicii de consiliere și orientare de bună calitate.
Organizațiile Studențești care au transmis mesajul lor către guvernanți sunt din Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Arhitectură si Urbanism ”Ion Mincu” București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iulia Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea ”Politehnica” din Timișoara, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, Universitatea din Oradea, Centrul de Nord al UTCN din Baia Mare, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați și Universitatea Maritimă din Constanța.
La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții ANOSR s-au întâlnit cu Ministerul Educației Naționale pentru a cere miniștrilor Remus Pricopie și Mihnea Costoiu asumarea alocării a 6% din PIB-ul alocat educației. Studenții s-au declarat nemulțumiți de rezultatul discuțiilor întrucât nu au existat asumări ferme în ceea ce privește creșterea bugetului pentru educație, reprezentanții studenților considerând că miniștrii au pasat responsabilitatea în curtea Ministerului Finanțelor. În urma acestei întâlniri, ANOSR a anunțat că pregătește acțiuni de presiune și protest.
Mesajul transmis de organizațiile studențești din toată țara odată cu deschiderea anului universitar reprezintă doar începutul demersurilor pentru creșterea finanțării educației. Studenții sunt nemulțumiți de modul în care educația a fost tratată de guvernanți în ultimii ani care, indiferent din ce partid sau guvern au făcut parte, și-au încălcat asumările făcute atât prin Pactul Național pentru Educație semnat de toate partidele politice, cât și prin Legea Educației Naționale privind alocarea de 6% din PIB pentru educație.
„Le transmitem domnilor politicieni care ne-au urat gânduri de bine și împliniri profesionale cu ocazia începutului de an universitar că îi așteptăm să vină în campusuri și să trăiască din bursele studențești care trebuie să acopere cheltuielile de cazare și masă dar care sunt de două sau trei ori mai mici decât prevede legea și mai apoi să facă rost de bani să plătească și taxele pe care universitățile le percep, fără bani de la „părinți” și să obțină și rezultate școlare bune. Avem totuși mari îndoieli că aceștia ar da curs invitației noastre, dat fiind faptul că nu sunt obișnuiți cu campusurile universitare din România, majoritatea dintre ei preferând universitățile din străinătate pentru copiii lor.” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR
ANOSR va solicita în următoarea perioadă întâlniri cu domnul prim-ministru Victor Ponta și cu Ministerul Finanțelor pentru a discuta posibile soluții pentru creșterea bugetului alocat educației.
„În lipsa unor perspective reale din partea Guvernului de creștere a finanțării educației și tratării acesteia ca prioritate națională, pregătim acțiuni de protest care se vor desfășura în toată țara.” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

 

Victor Ponta: Guvernul României va continua politica de sprijin a învățământului superior

Prezentăm mesajul premierului Victor Ponta la începutul noului an universitar:

Astăzi, la începutul unui nou an universitar, o nouă generație de studenți face primii pași în sălile și amfiteatrele instituțiilor de învățământ superior. În numele Guvernului României, urez tuturor studenților un an plin de realizări, iar cadrelor didactice care îi vor îndruma – putere de muncă, înţelepciune și răbdare, pentru că au o responsabilitate enormă în a pregăti viitoarele elite românești.

Învățământul superior face eforturi pentru a se conecta cât mai clar la dezvoltările din plan european și internațional și pentru a deveni mai competitiv pe o piață tot mai concurențială, în care capacitatea de adaptare și de inovație a devenit criteriu de departajare.

Mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca școala românească superioară să atingă acel nivel de performanță pe care ni-l dorim și de care societatea românească are nevoie. Am însă încredere că vom reuși. Suntem pe drumul cel bun și, dacă vom acorda mai mult respect profesorilor și studenților, atunci vom vedea și rezultatele.

Sunt conștient de faptul că învățământul românesc se confruntă în continuare cu lipsuri, dar evoluțiile pozitive sunt simțite în mod cert. Guvernul a crescut absorbţia fondurilor europene, cu care putem aduce un sprijin finanţării educaţiei superioare, chiar dacă bugetul este încă prea mic.

Nu în ultimul rând, știu că sunt foarte mulți studenți care se luptă cu neajunsurile materiale pentru a-și continua și termina studiile, în speranța de a-şi construi o carieră şi un viitor mai bun. Sunt alături de acești studenți, așa cum sunt alături de toți tinerii care văd în școală mecanismul substanţial de realizare şi de reuşită în viaţă.

Guvernul României va continua politica de sprijin a învățământului superior şi urează mult succes tuturor celor care astăzi, 1 octombrie, încep din nou şcoala.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.