Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Michael by Remus CERNAT

Publicat: marți, 12 noiembrie 2019

EXCLUSIVITATE

Arhanghelul Mihail, Întâi stătătorul Puterilor Cerești, omorând unul din duhurile necurate de miazăzi, duhul trândăviei, însoțit (după mintea mea) de alte trei duhuri necurate, duhul lăcomiei, duhul trufiei și duhul desfrânării!

Căci ce vrea leneșul stând tolănit pe divanul lui?! Să aibă cei mai mulți bani, cea mai bună mâncare și băutură, cele mai rafinate plăceri de la cele mai frumoase femei, toate fără muncă și fară nici un pic de efort și să nu mai fie nimeni în împărație asemeni lui!

Sfântul Dionisie Areopagitul, în cartea sa, Ierarhiile Cerești și Bisericești, împarte Puterile Cerești în Nouă Cete!

9 cete în 3 grupuri de 3: Heruvimii, Serafimii și Scaunele sau Tronurile primul grup. Apoi Puterile, Stăpâniile și Domniile al doilea grup, și Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii cel de-al treilea!

Astfel, Serafimii cei cu câte şase aripi, Heruvimii cei cu ochi mulţi şi Scaunele sau Tronurile, care „odihnesc pe Dumnezeu gânditor”, Aceştia înconjoară tronul cel de văpaie şi lumină al Preasfintei Treimi (Iez. 1, 4-28).

Apoi Puterile, Stăpâniriile şi Domniile, care au misiunea să stăpânească întreg universul, planetele, stelele, vânturile, mările şi puterile întunericului, adică pe diavoli şi iadul.

Și în cele din urmă Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii, care au ca misiune să facă cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu. Deci, îngerii noştri păzitori sunt număraţi în ceata a noua, ca fiind cei mai apropiaţi de neamul omenesc.

 

 

Cei 7 Arhangheli sunt Mihail, GavriilRafailVarahiilEgudiil, Salatiil şi Uriil.

Toţi au terminaţia „il”. Ştiţi ce înseamnă? Înseamnă Dumnezeu! Ştiţi care este adevăratul nume al Arhanghelului Mihail? „Miha” înseamnă putere şi „il”, Dumnezeu, El se tălmăceşte „puterea lui Dumnezeu”.

Adevăratul lui nume l-a spus Sfântul Dionisie Areopagitul, „pasărea cerului”. Iar Gavriil, „Gav” înseamnă, bărbat, „ri” înseamnă tare, şi „il”, Dumnezeu.

Adevăratul nume al lui Gavriil se tâlcuieşte „bărbat tare, bărbat Dumnezeu”. Toţi au nume dumnezeieşti: Rafail, înseamnă „povăţuitor dumnezeiesc”Varahil„îndreptător dumnezeiesc”Egudiil este îngerul pocăinţei lui Dumnezeu, al purtării de grijă; au miliarde de îngeri sub comanda lor.

Salatiil„slujitorul cel mai înalt dumnezeiesc”, care duce rugăciunile tuturor oamenilor la Dumnezeu; iar Uriil se tâlcuieşte „foc şi lumină dumnezeiască”.

Lucrarea am denumit-o Michael, și după numele Arhanghelului, dar și după numele unui foarte bun prieten canadian de origine pur românească (tatăl lui, primar raionul Hâncești – Republica Moldova, mama cântăreață strană, unchiul Antonie Plămădeală, mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005).

Michael este maestru bucătar, 7 ani emisiuni gastronomice în Palm Springs -California, vreo 10 restaurante în Vancouver – Canada și vreo 5 în București, colecționar de artă și pictor abstract.

Paradoxul vine abia acum, între noi e o diferență de aproximativ două decenii, prietenul Michael este un ateu convins, eu n-am nici în clin nici în mânecă cu pictura abstractă, și cu toate astea a făcut două tablouri realiste cu Iisus Hristos absolut memorabile (un Iisus întunecat la față, supărat pe păcatele oamenilor, aproape bizantin în expresie, nasul lung, degetele lungi și un Iisus realist, classic, aș putea spune,  dar fără pătrățele pe abdomen, ci cu o burtă normală, pământească și cu un zâmbet amar!).

La cei 68 de ani merge regulat la sala de forță, are un trup de gladiator, pictează zilnic, are lucrări la toate casele de licitatie importante, nu trece o zi fără să facă o milostenie unor sărmani oameni ai strazii, iar viața lui e una extrem de discretă și modestă!… deși dacă ne uităm la colecția lui de artă și la terenurile din jurul Bucureștiului pe care le are în proprietate ne dăm seama că și-ar permite orice lux! Numele lui e Michael Parfenie.

La mulți ani, bunul și vechiul meu prieten!

Actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

 

 

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta decorativă.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte aparent, toate având Morala Ortodoxă!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Ca pictor-sculptor-artist decorativ sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită!

Sper să vă schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri …

Apropo, cei care căutați arta progresistă, New Age, dadaistă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Fascicole infime de erotism? Ei, cam da, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !”, doar am fost dansator exotic. Sper că nu am scăpat nimic trivial, căci acum sunt omul Lui! Amin!

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=111911

Publicat de la data nov. 12 2019. Categorii ARTA CARE ZIDEȘTE (Art that Builds) by Remus CERNAT.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 ianuarie 2020, 21:39
 

V
Senin
0°C
4 km/h
Perceput de temperatură: -1°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 80%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 17:09
Prognoza 22 ianuarie 2020
Zi
 

VSV
Predominant însorit
8°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

SV
Predominant senin
-2°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 257.461 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team