Carmen Mureşan redivivus!

Chiar dacă în prezent este binecunoscută sub numele de Carmen Harra, melomanii din România sunt familiarizaţi cu acela real, cu care a debutat la 16 ani. Născută la Bistriţa, a terminat facultatea la Cluj-Napoca, iar în 1983 a emigrat, după două decenii debutând în SUA ca scriitoare cu cartea “Karma de fiecare zi”, care a devenit rapid un best-seller, cu ediţii în peste 20 de ţări (la noi a  apărut în 2008, fiind tradusă de regretatul Ioan Gyuri Pascu).

Iubitorii muzicii uşoare din România o asociază înainte de toate cu Trio Expres, grup vocal pe care l-a înfiinţat în 1979, la sugestia reputatului realizator TV Titus Munteanu, şi pe care l-a condus, cu sute de concerte şi zeci de discuri de succes. Interesant este faptul că prin albumul de faţă, al 15-lea din carieră, Carmen Harra (şi-a continuat şi activitatea muzicală, începând din 2005, sub acest nume) revine la casa de discuri Eurostar, unde a editat în 1991 discul “10”.

A lansat dincolo de Ocean numeroase melodii şi video-clipuri, dar înainte de toate se cuvine să subliniem celebritatea dobândită în postură de scriitoare, cele mai importante lucrări ale sale găsindu-se şi în librăriile din România. Este o specialistă reputată în psihoterapie neconvenţională, unanim respectată ca numerolog, hipnoterapeut, astrolog, astrofiziognomist, clarvăzătoare, posesoare a unui doctorat în Psihologie, iar previziunile sale au uimit lumea întreagă. Apare frecvent la cele mai cunoscute posturi de radio şi de televiziune din SUA, unde nu o dată oferă în direct sfaturi pe tărâmul spiritualităţii. Dar cum prima dragoste nu se uită  (oricum nu părăsise definitiv lumea muzicii), Carmen Harra ne propune acest încântător album, care cu siguranţă îi va face fericiţi pe numeroşii săi admiratori.

 

În albumul “Behind Closed Doors-Historia de amor” artista ne propune minunate melodii de dragoste cântate în română, engleză sau spaniolă, ceea ce va asigura discului editat de Eurostar o certă circulaţie internaţională. Aşa cum declară însăşi protagonista, aveam de-a face cu o “terapie spirituală universală” prin intermediul muzicii – adevărate lecţii de viaţă pentru toate stările sufleteşti.

Este un “must”, un disc de excepţie ce reuneşte la superlativ toată experienţa acumulată de Carmen Harra în cele patru decenii în care s-a distins pe tărâmul muzicii, al psihologiei şi al literaturii. Mi s-a părut revelator s-o invit chiar pe artistă să ne prezinte melodiile de pe album: “Subete conmigo” este o piesă plină de energie, aşa cum încep toate relaţiile de iubire; “O malea” – pasională, asemeni confruntărilor din orice cuplu; “Lost in you” – despre visare şi speranţă în viitorul comun alături de persoana iubită; “Behind closed doors” – o superbă baladă de dragoste ce se ascultă cu lacrimi în ochi, despre emoţii, fantezii, nostalgii; “Olvida” – despre jocurile iubirii, minciuni şi trădare; “Disfruta (de tu amor)” – speranţă pentru cei dezamăgiţi, care rămân optimişti chiar după un eşec, aşteptând dragostea adevărată; “Best part” – în care regăsim momentul dureros când sufletul-pereche pleacă în eternitate, lăsându-ne singuri şi neajutoraţi”.

După cum se vede, cântecele acestea ne fac să descoperim “Karma de fiecare zi”, ajutându-ne să învingem momentele de cumpănă şi  de dezorientare, “decodificându-ne” existenţa şi viitorul: “San Diego” readuce speranţa şi optimismul; “Otra vida” ne reaminteşte că oricând, la orice vârstă, poate apărea un nou început, dând o nouă şansă iubirii; “Historia de amor” redă bucuria dragostei mature, în care partenerii sunt liberi, cu încredere reciprocă în sentimentele lor, trăind experienţe înălţătoare”. Şi dacă nu vă descurcaţi foarte bine cu limba engleză sau spaniolă, piesa ce încheie albumul, “Nu-mi mai pasă”, este tot despre un final, cu cea din urmă fază a iubirii: eliberarea partenerului după ce acesta te-a dezamăgit şi perioada ce urmează, în care regretele dispar, îţi pui gândurile şi sentimentele în ordine, descoperind iubirea adevărată…

Am prezentat-o de multe ori pe Carmen Mureşan-Harra, fie singură, fie alături de Trio Expres, pe scene sau pe micul ecran, având amintiri dintre cele mai frumoase. În cartea mea consacrată festivalului de muzică uşoară de la Amara, “Amara 50, istorie şi legendă”, una din participante rememorează un episod pe care-l uitasem, edificator pentru profesionalismul artistei, pentru respectul ei faţă de public şi meserie. La urcarea pe scenă (de fapt un podium de ciment), Carmen s-a împiedicat de scările prost construite (aşa sunt şi acum, până la renovarea grădinii!), am ajutat-o să se ridice şi ea şi-a dus la bun sfârşit recitalul, cu zâmbetul pe buze, deşi cu dureri de la genunchii răniţi…

Reuşita ei în toate domeniile pe care le-a abordat asta dovedeşte: este nu numai plină de inteligenţă şi de talent, dar şi o luptătoare, o învingătoare. Bucuraţi-vă la ascultarea acestui adevărat album de colecţie editat de casa de discuri Eurostar, iar eu închei aceste rânduri cu speranţa că o vom revedea de-acum încolo în România şi în postura de cântăreaţă. Chiar dacă discul de faţă este unul modern, actual, rămân un nostalgic al “celor mai frumoşi ani” ai muzicii uşoare româneşti, când Carmen Mureşan-Harra strălucea pe firmamentul genului…

 

 

La evenimentul de lansare de la magazinul “Muzica”, gazdă tradiţională a tuturor întâlnirilor dintre melomani şi artiştii care apar pe producţiile casei de discuri Eurostar, Carmen Harra a redevenit… Carmen Mureşan, aşa cum o ştim: exuberantă, veselă, zâmbitoare, cântând şi dansând ca în vremurile bune ale Trio Expres!

De altfel, acea perioadă a fost evocată cu nostalgie de una dintre invitate, Natalia Guberna, fostă componentă a grupului, care şi-a amintit “şedinţele dansante” de la repetiţii şi concertele desfăşurate în săli arhipline. În vremea aceea, Trio Expres era celebru pentru reluările, cu versiuni inspirate în limba română, ale unor hit-uri internaţionale de circulaţie. Pe actualul album, însă, Carmen Harra, care este co-autoare la muzica şi versurile tuturor celor 11 cântece, a apelat la tineri autori români, doi dintre aceştia fiind prezenţi la lansare, domnişoara cu pălăriuţă, ea însăşi cântăreaţă, captând atenţia cu silueta de manechin.

Deci piese originale, elaborate în manieră modernă, protagonista oferind celor prezenţi cele mai inspirate refrene, mai toate cu o captivantă tentă dansantă, nu o dată pe coordonate latino. Înafara Nataliei Guberna, breasla soliştilor a mai fost reprezentată de Ioana Nanaşi (care cântă de ani buni peste hotare), George Cantea (şi el artist Eurostar), apetisanta Loulou.

Au evocat personalitatea artistei fosta realizatoare Radio România, Lucia Popescu-Moraru, cu amintiri emoţionante despre anii frumoşi când interpreţii români erau intens difuzaţi pe calea undelor, şi Luis Lazarus, care a întâlnit-o pe Carmen Harra inclusiv pe pământ american.

Actriţa Doina Ghiţescu a condimentat ca de fiecare dată cu un umor suculent această întâlnire cu muzica de calitate, pentru ca la final producătorii de la Eurostar, Venera şi Paul Stîngă, să-i ofere sărbătoritei un dulce (bănuim!) tort din partea cofetăriei on-line Doux Art.

Ca o concluzie, nu putem decât să-i urăm “bună revenire” lui Carmen Harra pe scena muzicală autohtonă, ce-i este atât de familiară!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.