Galeria Senso aduce arta mai aproape de public, în cadrul Bienalei Arte Decorative 2019 – ”Pigmento/Între uzanțe și experiment”

 

Miercuri, 13 noiembrie 2019, orele 18.00  vă invităm la vernisajul expoziţiei din cadrul Bienalei de Arte Decorative 2019, eveniment care va avea loc la Galeria Senso (Calea Victoriei nr. 12C, etajul 1, colț cu str. Lipscani).

În perioada 6 – 30 noiembrie 2019, Galeria Senso participă cu o impresionantă colecție de lucrări semnate de unii dintre cei mai importanți artiști români de artă contemporană, la cea de-a IV-a ediție a Bienalei Arte Decorative.

De mare anvergură și prestigiu, proiectul reprezintă un reper în spațiul cultural național, fiind organizat de filiala Arte Decorative a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), cu susținerea fundaţiei Fildas Art prin programul Catena pentru Artă.

Cei 12 artiști care expun la Galeria Senso, sunt Liana Bădălău , Relu Bițulescu, Vladimir Cioroiu , Florentina Chiriță, Maria Constantinescu, Daniela Făiniș, Daniela Frumușeanu , Cătălin Hrimiuc, EcaterinaMărghidan , NicolaeMoldovan, ClaudiaMușat, Maria Negreanu , AnielaOvadiuc, CristianaPopescu Russu, RoxanaTudor.

La fiecare ediție, organizatorii propun o temă comună, iar anul acesta ”pigmentul” a fost ales ca numitor comun, regăsit în toate materialele de exprimare ale artiștilor vizuali din domeniul artelor decorative.

Intitulată „Pigmento/Între uzanțe și experiment”, ca o analogie între materiile primare – pământ, foc, apă, metal, această ediție evidențiază diversitatea conceptelor și tehnicilor, ideile inovatoare și soluțiile artistice găsite în transpunerea conceptelor.

 

 

De cele mai multe ori, pigmentul folosit în diverse moduri, fie din punct de vedere etnic sau metaforic, este cel care, în general, ajută artistul să decidă cât va fi prezent în opera sa. Plecând din acest punct, organizarea în secțiuni a bienalei a avut rolul de comparare și radiografiere a procesului actual de creație” – afirmă organizatorii. Bienala propune un dialog complex, interactiv și productiv între iubitorii de artă și creatorii din diferite medii: ceramică, sticlă, metal, textile și mix media.

În acest an a fost inițiată seria de conferințe ”Artist în atelier” (la Sala ”Marin Preda”, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești) prin care protagonistul explică procesul de creație, devoalând modul în care ia naștere opera sa.

Arie expozițională extinsă

Pentru a include un număr sporit de lucrări, Bienala Arte Decorative 2019 propune un program de expoziții și conferințe unde se pot vedea și admira cele peste 140 de lucrări ale celor 132 de artiști vizuali din toată țara. Aceasta se desfășoară în mai multe spații, și anume: la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” (Sala „Palatului Brâncovenesc”, parter; „Ghețărie”, „Cuhnia”, Sala „Foişor”), Galeria Senso și Galeriile UAP (Galeria de Artă Orizont și Galeria Galateea Contemporary Art). artiști din toată țara expun peste 140 de lucrări specifice artelor textile (convențional/neconvențional și fiber art), artei ceramice, metalului ori mixed media (experiment și instalații).

La Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoşoaia, vernisajul Bienalei Arte Decorative 2019 a avut loc pe 9 noiembrie, zi în care au fost decernate premiile oferite de juriul de specialitate format din artiști de marcă și critici de artă.

Această ediție a fost concepută ca o «punte» de legătură între generații, o intersecție dintre convențional, neconvențional, prezent și viitor, ca o mică incursiune prin istoria artelor decorative. Sunt invitați să expună artiști consacrați care au adus o contribuție majoră prin operele lor, marcând puncte de cotitură în dezvoltarea artei decorative contemporane românești. Alături de alți artiști, dintre invitații acestei ediții fac parte pionierii școlilor de arte, profesori formatori pentru generații întregi sau artiști independenți, inovatori, ori formatori de tendințe. O noutate a ediției este prezența departamentului de Arte Textile și Design al UNArte București, studenți coordonați de profesorii lor, care expun o serie de lucrări prin care intuim tendințele viitoare ale artelor textile” – Georgiana Cozma, curator general al Bienalei Arte Decorative 2019.

Câștigătorii Premiul Publicului – o noutate a acestei ediții, vor fi anunțați pe 30 noiembrie 2019, ora 16:00, la Galeria Orizont, odată cu închiderea programului expozițional și cu lansarea catalogului Bienalei. Votarea lucrării preferate de către public se derulează în perioada 9 – 24 noiembrie 2019, în fiecare galerie participantă.

 Pe tot parcursul Bienalei, vor fi difuzate materiale înregistrate ale edițiilor anterioare ale expozițiilor „Arta Decorativă”, organizate de Galeria Senso și ”Portrete de Artist” realizate de Senso TV.

Despre Galeria Senso: „Aducem arta mai aproape de tine – este deviza galeriei noastre, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere.

Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru Artă – prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2020, cu același succes, evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor” – Galeria de Artă Senso, București.

Mai multe informații privind activitatea Galeriei Senso – vernisaje, expoziții, lansări de cataloage de artă etc., găsiți pe www.galeriasenso.ro. Tot aici sunt prezentate în detaliu lucrările artiștilor aflați în portofoliu, clasificați în cele cinci secțiuni principale: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă și bijuterie contemporană.

Site-ul încorporează platforma unui magazin online și oferă posibilitatea achiziționării operelor de artă la un click distanță.

Mai multe detalii legate de programul evenimentului găsiți aici –

https://www.artedecorativebucuresti.com/bienala-arte-decorative.html

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.