Migranţi: Italia ameninţă „să blocheze activităţile europene” după o dispută cu Malta

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini (Liga, extremă dreaptă), a ameninţat duminică „să blocheze activităţile europene” în urma unei dispute cu Malta pe care a acuzat-o că a ajutat migranţi să ajungă în Italia, relatează AFP.

„Am demonstrat că ştim să ne apărăm frontierele şi vom demonstra că, eventual, putem bloca, de asemenea, bugetele şi activităţile europene atât timp cât Europa şi unele ţări vor continua să-şi bată joc de italieni”, a declarat Matteo Salvini duminică la Milano.

El a reacţionat în urma unui dur schimb de replici avut cu o zi înainte cu Malta pe care a acuzat-o că a ajutat migranţi să debarce pe insula siciliană Lampedusa.

„Malta a ajutat o ambarcaţiune cu 13 migranţi la bord furnizând veste de salvare, apă şi o busolă”, a declarat Matteo Salvini, descriind „un act ostil din partea altei ţări din Uniunea Europeană”, după incidentul petrecut în octombrie la frontiera franco-italiană.

La acea dată, Matteo Slavini a criticat operaţiunile de respingere a migranţilor în cursul cărora jandarmeria sau poliţia din Franţa au pătruns pe teritoriul Italiei, în localitatea Claviere din Munţii Alpi.

„Mincinoşi. În guvernul din Franţa şi Malta sunt mincinoşi, iar în Comisia Europeană sunt distraţi”, a declarat Salvini.

Potrivit unei surse din Ministerul de Interne, citată de media italiene, ambarcaţiunea sosită la Lampedusa vineri fusese reperată în noaptea precedentă de un avion al gărzii de coastă italiene în zona de căutare şi salvare malteză. La sosirea pe insula Lampedusa, cele 13 persoane (10 tunisieni şi trei provenind din Cornul Africii) au povestit cazul lor şi „există indicii care, potrivit anchetatorilor, fac credibile mărturiile lor”, conform sursei.

Matteo Slavini „ar trebui să înţeleagă că ambarcaţiunile pe mare nu sunt mereu în dificultate, iar dacă persoanele la bord nu doresc să fie salvate, nicio autoritate din zona de salvare nu le poate împiedica să-şi continue călătoria”, i-a dat replica într-un mesaj pe Twitter ministrul maltez de interne, Michael Farrugia.

În plus, el a reproşat Romei că „nu a răpuns la obligaţiile internaţionale şi convenţiile relative la zona de căutare şi salvare”.

Salvini i-a replicat că, „în ultimii ani, Italia a primit 700.000 de migranţi”.

„Nimeni nu-şi poate permite să ne dea lecţii. Malta cu atât mai puţin”, a mai spus liderul de extremă dreaptă.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.