Mii de copii abandonaţi aşteaptă o nouă lege pentru a avea o familie

Familiile care doresc să adopte copii mai au de aşteptat până la modificarea Legii adopţiilor. ONG-urile care activează în acest domeniu atrag atenţia că Guvernul nu susţine adoptarea iniţiativei legislative de schimbare a Legii adopţiilor, în ciuda faptului că aceasta a primit Avizul favorabil al Consiliului legislativ- Parlamentul României.

Potrivit punctului de vedere emis de Guvern la iniţiativa legislativă, susţinerea iniţiatorului că legislaţia în vigoare „îngreunează şi nu încurajează adopţia naţională” nu poate fi acceptată. Nici adopţiile internaţionale nu sunt agreate. Punctul de vedere emis de Guvern stipulează că actualul regim naţional privind adopţia internaţională menţine un echilibru între criticile transmise în această linie şi posibilitatea cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate să adopte. Guvernul pare să nu ţină seama de zecile de mii de copii care stau prin centrele de plasament, deoarece familiile din ţară sau din străinătate care doresc să îi adopte se lovesc de bariere birocratice insurmontabile.

Guvernul mai menţionează că iniţiativa legislativă se axează exclusiv pe dorinţa familiei adoptatoare de a avea cât mai repede un copil în familie, de preferinţă cât mai mic şi care să corespundă aşteptărilor ei, precum şi imaginii ideale creionate de aceasta în privinţa copilului, fără raportarea concretă a copiilor din sistemul de protecţie şi fără a reglementa proceduri menite să asigure respectarea riguroasă a drepturilor copiilor, aşa cum sunt acestea enunţate în Convenţia ONU. Cu alte cuvinte, soarta celor peste 1.500 de copii abandonaţi în maternităţi nu este o preocupare pentru forul Executiv al statului. Aceşti copii nu pot fi adoptaţi din cauza legislaţiei actuale, care dă dreptul părintelui să refuze adopţia copilului, deşi nu l-a interesat dacă avea ce să mănânce sau cu ce să se îmbrace în momentul când l-a părăsit.

 

Pe de altă parte, senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport favorabil pentru o propunere legislativă prin care se stabileşte că părinţii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii vor beneficia de indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.

Aceste drepturi ar urma să fie acordate începând cu 1 ianuarie 2014.

În forma iniţială a propunerii de lege se vorbea despre o perioadă de trei ani, însă, printr-un amendament adoptat în Comisie, acest termen a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj.

„Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie”, susţine iniţiatorul în expunerea de motive a propunerii de lege.

În documentul citat se mai precizează faptul că efortul financiar va fi susţinut din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PDL Mihaela Popa, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.