Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Mii de posturi libere pentru o meserie nobilă

Publicat: duminică, 24 februarie 2019

 

 

România are nevoie urgentă de asistenţi maternali, iar cei care iubesc copiii şi doresc să le poarte de grijă au şansa să se formeze profesional.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a accesat fonduri europene şi caută 4 mii de oameni, mai ales că până anul viitor se vor închide 150 de centre de plasament, în care trăiesc 90 de mii de copii. Ana Craici şi soţul ei sunt asistenţi maternali de 18 ani. Au crescut 10 copii, iar acum văd de alţi 4. Ana Craici: „Nu pot să spun că este greu, este un lucru frumos. Suntem mândri de ei.” Şi bunica Maria are în grijă un copil de doi ani şi un adolescent de 17. Maria: „E o satisfacţie că modelezi un om.”

 

Erika Stark, director general DGASPC Arad: „Asistența maternală reprezintă o formă de protecţie net superioară, pentru că asistentul maternal este modelul de familie pentru copil.” Specialiştii spun că cei care cresc în grija asistenţilor maternali au mai multă libertate faţă de cei din centrele de plasament sau în casele de tip familial. Acolo există reguli stricte, pe care copiii sunt obligaţi să le respecte. În plus, nu se pune accent pe fiecare în parte şi nu primesc toată atenţia şi dragostea de care au nevoie. Psiholog: „Cu toate că primesc îngrijire adecvată, le lipsesc partea de inteligență emoţională, care poate fi asigurată doar într-un mediu familial.” În toată ţara sunt acum 15 mii de asistenţi maternali, dar mai este nevoie de încă 4 mii. În acest sens, Autoritatea Naţională de Protecţie a Copilului a demarat, cu fonduri europene, un proiect prin care îi învaţă pe cei interesaţi cum să aibă grijă de copii. Inclusiv actualii angajaţi pot participa la cursuri de perfecţionare. În judeţul Iaşi, de pildă, sunt 225 de posturi libere. Un asistent câştigă lunar 1.600 de lei net, plus 600 de lei pentru fiecare copil. Cei care au mai mulţi minori în grijă câştigă cu 15 la sută mai mult. Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: „Avem peste 1000 de cereri în evaluare, primim cam 30 de cereri pe săptămână. Trebuie să fii absolvent de studii medii, liceu.” În Constanța, se caută 160 de asistenţi. Oana Manoilă, purtător de cuvânt DGASPC Constanţa: „Suntem în plin proces de închidere a 4 centre.” De anul viitor, 90 de mii de copii vor fi mutaţi în case de tip familial sau vor ajunge la asistenţi maternali. Varianta ideală ar fi ca toţi să fie adoptaţi. Din păcate însă, în România această procedură este stufoasă şi de lungă durată.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=108621

Publicat de la data feb. 24 2019. Categorii ALEGEREA NOASTRA, ECONOMIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 noiembrie 2019, 0:00
 

NNE
Ceaţă
10°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:11
Apus: 16:49
Prognoza 16 noiembrie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
16°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
8°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 241.112 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team