Ministrul Grapini vrea Safari Adventure Park la Păltinoasa, Suceava

Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism , Maria Grapini, susţine proiectul privind construirea unui parc de aventuri „Safari Adventure Park Bucovina” în comuna suceveană Păltinoasa.

Iniţiativa îi aparţine preşedintelui PSD al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Parcul de aventuri ar urma să fie amenajat pe un teren de 96 de hectare al fostei unităţi militare din Păltinoasa, teren care este în patrimoniul Consiliului Judeţean.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, finanţarea ar putea fi asigurată din fonduri europene, din fonduri guvernamentale, sau în urma încheierii unui parteneriat public-privat.

Nechifor a precizat că ar opta pentru ultima variantă. El crede că în cazul realizării investiţiei va creşte numărul turiştilor care vor veni în judeţ, dar şi durata medie de şedere a acestora, care la acest moment este de aproximativ 2 zile.

De menţionat că trei motociclişti au făcut o demonstraţie de off-road pe dealurile din Păltinoasa, iar ministrul Grapini s-a arătat încîntat de ceea ce vede. Conform proiectului preşedintelui Nechifor, cele 16 foste depozite de armament ale vechii unităţi militare din Păltinoasa vor fi reabilitate şi vor găzdui acvarii şi vivarii, magazine, restaurante şi spaţii de cazare. În cadrul proiectului, conducerea CJ vrea să încheie un acord cu Romsilva pentru gestionarea efectivelor de animale. De asemenea, va fi amenajat un iaz care va fi populat cu păsări exotice şi peşti şi va fi pus în funcţiune un trenuleţ de agrement.

Prezentă, astăzi, la Păltinoasa, Maria Grapini a afirmat că va promova proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Şi Grapini a spus că finanţarea ar putea fi asigurată din fonduri europene, din fonduri guvernamentale sau în urma încheierii unui parteneriat public-privat.

În cadrul proiectului, conducerea CJ vrea să încheie un acord cu Romsilva pentru gestionarea efectivelor de animale. De asemenea, va fi amenajat un iaz care va fi populat cu păsări exotice şi peşti, şi va fi pus în funcţiune un trenuleţ de agrement.

În vizita de la Păltinoasa, alături de Maria Grapini şi de Cătălin Nechifor au mai fost prezenţi prefectul de Suceava, Florin Sinescu, şi parlamentarii USL Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu, Mihai Neagu, Ovidiu Iane şi Cezar Cioată.

Pe de altă parte, Grapini, consideră că Suceava ar avea de cîştigat în cazul în care va fi capitală de regiune. Ea a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă susţinută, astăzi, la Păltinoasa. Întrebată dacă Suceava s-ar dezvolta mai bine dacă ar fi capitală de regiune, Maria Grapini a răspuns:

„Trebuie să fiu sinceră şi să spun că da”. Pe de altă parte, ministrul a afirmat că, din punct de vedere turistic, vizibilitatea judeţului Suceava nu va scădea dacă va face parte dintr-o regiune cu şase judeţe şi capitala la Iaşi. Ea a adăugat:

„Suceava trebuie să-şi continue proiectele, iar vizibilitatea depinde de cei care le conduc”. Ieri, la Palatul Administrativ din Suceava a fost aprobat un Apel privind înfiinţarea unei a doua regiuni în zona de Nord-Est a României, cu Suceava jucînd un rol central. Apelul este însuşit de toate partidele politice din judeţ şi de reprezentanţi ai ONG-urilor şi minorităţilor naţionale. În acelaşi timp, s-a stabilit ca senatorul PDL Gheorghe Flutur, senatorul PSD Ovidiu Donţu şi deputatul PNL Alexandru Băişanu să facă lobby în Parlament pentru înfiinţarea regiunii cu capitala la Suceava. În proiectul de regionalizare al vicepremierului PSD, Liviu Dragnea, locul Sucevei este într-o regiune cu şase judeţe şi cu capitala la Iaşi.

Grapinii, primită la Horodnic de Jos cu lipie și palincă

Ministru –delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a sosit ieri în județul Suceava iar la Horodnic de Jos a avut parte de o primire fastuoasă din partea autorităților locale. Grapinii a fost întâmpinată cu pâine și sare de primarul comunei , Oniga Petrică iar administratorul pensiunii , o fostă cunoșniță apropiată a ministrului , i-a oferit să guste lipie și palină. Grapini a mai primit din partea Asociației de Turism Sucevița un coș plin cu zacuscă, gemuri și afinată, produse specifice Bucovinei și trei trandafiri roșii . Administratorul unei ferme zootehnice, Maria Luță i-a oferit cadou o trăistuță bucovineană ,specifică zonei . Rămâne de văzu dacă ministru Maria Grapini va purta trăistuța așa cum făcea Elena Udrea sau o va păstra în birou. În discuțiile purtate cu reprezentanții asociațiilor de turism, Grapinii s-a arătat foarte tranșantă ,cerându-le să vină cu probleme și soluții concrete de rezolvare care ar putea duce la creșterea numărului de turism . Mai mult, ministru a spus că nu a avut nici un week—end liber ci tot timpul și-l dedică muncii pentru a schimba situația din turism în bine.

,, Am cerut un inventar al legilor din turism iar cele care nu sunt benefice să fie abrogate. Trebuie să avem o strategie a tursimului pe zone și am cerut inclusiv, președintelui Consiliului Județean Suceava și prefectului să îmi trimită o asemenea strategie. Să vedem ce este de făcut. Nu se pot face investiții, gen- telegondole sau pârtii de schii fără finalitate. Telegondole pe care urci și cobori și doar atât sau pârtii de schii pe care bate soarele,, a spus Maria Grapinii.

Dacă unii dintre cei care au luat cuvântul au fost scurți în chestiunile pe care îi frământă nu același lucru se poate spune despre președinta Asociației de Turism Sucevița. Corina Pârvuleascu care a plecat dezamăgită și cu ochii în lacrimi de la reuniune pe motiv că nu a fost lăsată să spună toate problemele cu care se confruntă în turism.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.