România, opt noi birouri de promovare comercială şi economică în străinătate

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi,într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul ministerului alături de secretarii de stat Manuel Marian Donescu şi Bogdan Nicolae Badea, că România va deschide opt birouri de promovare comercială şi economică, în Rusia, la Sankt Petersburg, Irak, Qatar, la Doha, Vietnam, la Hanoi, Indonezia, la Jakarta, Senegal, la Dakar, Kenya, la Nairobi şi Hong Kong.

Potrivit ministrului, vor fi închise temporar birourile de promovare economică din Dublin, Copenhaga, Lisabona, Tripoli şi Damasc, iar unul dintre cei trei consilieri economici ai României de la Beijing va fi trimis în Hong Kong.

Varujan Vosganian a precizat că ţara noastră are, în prezent, 83 de reprezentanţi comerciali în străinătate, iar zone întregi cu pieţe tradiţionale pentru exporturile României nu sunt acoperite.

Secretarul de stat Manuel Donescu a afirmat că Ministerul Economiei are în vedere, pe termen scurt, în urma consultării cu mediul de afaceri, relocarea unor birouri de promovare, pentru a susţine companiile româneşti de a intra pe anumite pieţe emergente. El a menţionat că în 2010 numărul birourilor comerciale ale României a fost redus de la 130 la 80 şi a apreciat că această măsură a fost una nesăbuită într-o perioadă de criză economică.

Ministrul Varujan Vosganian a prezentat o situaţie, potrivit căreia exporturile României au reprezentat unul dintre pilonii creşterii economice în 2013 şi, alături de industrie şi agricultură, ar putea genera o creştere economică de 2,2-2,5%. În primele cinci luni din 2013, deficitul comercial al României a fost de 2,2 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro mai mic decât în perioada similară din 2012. Exporturile au crescut la 19,7 miliarde euro, iar importurile au coborât la 21,9 miliarde euro.

În UE, exporturile României au crescut cu 4,7%, iar în zona extracomunitară au avansat cu 8,2%. Exporturile au urcat cu 36% către Marea Britanie, cu 33% în relaţia cu Federaţia Rusă, 25% – Brazilia, 17% – China, 19% – Canada. Ministrul a subliniat, totodată, că aproape 80% din exporturile României sunt produse manufacturate – 43% maşini şi echipamente de transport, 33,8% – alte produse manufacturate, 6,3% – produse chimice şi conexe.

Pe de altă parte, Varujan Vosganian a precizat că noul termen pentru depunerea ofertelor de către investitori în cazul companiei Cuprumin este 1 septembrie, iar întreaga procedură ar putea fi încheiată până la finalul lunii octombrie. El a susţinut că vineri, 19 iulie, la expirarea termenului iniţial, o singură companie – Trafigura – a depus ofertă pentru Cuprumin, dar documentaţia a fost incompletă, potrivit raportului experţilor. Alte două firme, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului.

Conform ministrului, ţinând cont de importanţa companiei Cuprumin, care exploatează rezervele majoritare de cupru ale României, criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe – scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi condiţii de preţ minim de 6.900 dolari/tona de cupru. Vosganian a adăugat că, după ce a discutat cu primul-ministru Victor Ponta, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor.

Strategia Ministerului Economiei pentru compania Cuprumin vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării. Compania are nevoie de investiţii masive de mediu şi retehnologizare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.