Record de înscrieri pentru admiterea în magistratură: 18 candidaţi pe loc

La Concursul de admitere în Magistratură, care se desfăşoară în perioada august-octombrie 2013, sunt 18 candidaţi pe un loc. Mai exact, s-au înscris 1257 candidaţi, în condiţiile în care sunt disponibile 70 de posturi de judecător la judecătorii.

Absolventii facultatilor de drept care vor sa urmeze cursurile Institutului National de Magistratura au avut termen pana in data de 19 iulie 2013 sa isi depuna dosarele cu cererile de inscrisere la Concursul de admitere in magistratura.

In urma centralizarii datelor, INM a anuntat ca la Concursul de admitere in magistratura desfasurat in perioada august-octombrie 2013 s-au inscris 1257 candidati, in conditiile in care sunt disponibile 70 de posturi de judecator la judecatorii. Asta inseamna ca la concursul de admitere in magistratura din acest an pentru un loc se vor bate 18 candidati.

De celalta parte, la concursul pentru admiterea la INM s-au inscris pentru ocuparea celor 200 de locuri, 100 de judecator si 100 de procuror, 3874 de candidati, absolventi ai Facultatii de Drept.

Urmeaza ca dupa verificarea dosarelor de catre comisia de admitere a concursului, care este alta decat cea de elaborare a subiectelor, sa fie afisate rezultatele finale ale candidatilor admisi pentru sustinerea examenului de admitere in magistratura.

Ulterior, in data de in data de 25 august 2013, candidatii inscrisi vor sustine proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice, care consta in rezolvarea a 100 de intrebari, cate 25 de intrebari pentru fiecare dintre materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal. Lucrarile se vor nota cu „admis sau „respins”, in functie de punctajul obtinut de cadidat, si vor fi declarati admisi candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte.

Potrivit calendarului stabilit de Institutul National al Magistraturii, in data de 8 septembrie 2013, este programata a avea loc proba scrisa, tip grila, de verificare a rationamentului logic, la care vor lua parte doar candidatii care au fost declarati admisi la testul grija de verificare a cunostintelor juridice. Pentru a fi declarati admisi la aceasta proba, candidatii trebuie sa raspunda corect la minimum 30 de intrebari din cele 100.

Ultima proba din concurs, consta in sustinerea interviului si este programata in perioada 1-9 octombrie 2013. La aceasta proba candidatii vor trebui sa elaboreze in scris o analiza cu privire la subiectul extras si sa il sustina oral. Tot la proba interviului, candidatii vor trebui sa faca analiza orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei. Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut nota minima 7.

Nota obtinuta la concurs va fi suma notelor obtinute in cele doua etape, calculata cu o pondere de 75% nota de la prima etapa si 25% nota de la proba interviului.

Rezultatele finale ale concursului de admitere in magistratura organizat in perioada 25 iunie 2013 – 11 octombrie 2012 se va incheia odata cu afisarea rezultatelor celor admisi pentru ocuparea celor 71 de posturi de judecator la judecatorii.

sursa: luju.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.