Marea ”revoluție fiscală”: Salariile demnitarilor nu numai că nu scad, ci, dimpotrivă, cresc! Ale celorlalți, da, sunt mai mici!

Scăderile de salarii ale demnitarilor anunţate de ministrul Muncii nu sunt nici pe departe atât de mari, arată cifrele. Deşi ministrul Olguţa Vasilescu susţine că, prin legea salarizării, şeful statului a pierdut 40% din salariu, realitatea este că scăderea, care s-a produs de altfel în vara anului trecut, a fost de 20%. Mai mult, atât preşedintele, cât şi miniştrii au, de la 1 ianuarie, salarii cu 1.000 de lei mai mari decât anul trecut.

Noua lege a salarizării, ale cărei prevederi au început să se aplice, într-o primă etapă, vara trecută, a tăiat din salariile înalţilor demnitari. Şi asta pentru că din 2015, o ordonanţă de urgenţă dată de fostul Guvern Victor Ponta a dublat veniturile primilor oameni în stat.

Astfel, din august 2015 şi până în iulie 2017, Klaus Iohannis a primit lunar aproape 16.000 de lei. Legea salarizării promovată de Olguţa Vasilescu a tăiat 20% din indemnizaţia brută a şefului statului. Preşedintele a ajuns, deci, la o sumă netă de 12.204 lei pe lună.

Odată cu transferul constribuţiilor la angajat, la începutul acestui an, salariile brute ale primilor oameni din stat s-au majorat cu 31%. Aşa se face că, de la 1 ianuarie 2018, Klaus Iohannis nu a avut parte de o nouă scădere ci, dimpotrivă, de o majorare de 1.000 de lei.

Salariul net al şefului statului a scăzut, de vara trecută şi până astăzi, cu aproximativ 16 procente şi nu 40%, aşa cum a afirmat ministrul muncii. La fel s-a întâmplat şi în cazul miniştrilor. Faţă de vara trecută, când legea salarizării le-a adus salarii mai mici cu 20%, de la 1 ianuarie miniştrii primesc, în mână, cu 1.000 de lei mai mult.

Indemnizaţia preşedintelui:

1.08.2015:          15 942 lei

1.07.2017:          -20% (indemnizaţia brută) – 12 204 lei

1.01.2018:          +31% (indemnizaţia brută) – 13 294 lei

Indemnizaţia miniştrilor:

1.07.2017:          -20% (indemnizaţia brută) – 10 679 lei

1.01.2018:          +31% (indemnizaţia brută)- 11 670 lei

 

Bugetarii, alții decât demnitarii, suferă

 

Din păcate, în cazul bugetarilor, în afara celor cu importante demnități publice, majorările de salarii promise de guvernanţi sunt în realitate mult mai mici, din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Sunt în această situaţie: poliţiştii şi profesorii, iar cei din urmă ameninţă cu greva. Cei mai afectaţi sunt programatorii. Au tras linie şi spun că salariul lor e şi cu 7% mai mic.

Sindicaliştii din Poliţie spun că, din cauza transferului contribuțiilor, creşterile salariale promise de ministrul Muncii vor fi inexistente sau, în cel mai bun caz, foarte mici.

„8000 de polițiști din zona executivă, adică criminaliști, judiciari, cei din posturile de poliție rurală, cărora le vor scădea salariile nete în februarie într-o medie de 250-300 de lei. Agenții debutanți, câteva mii, până în 10.000, vor avea o creștere fabuloasă de 1,8%. Practic creșterile vor fi inexistente”, spune Dumitru Coarnă lider sindical SNPPC.

Nici profesorii nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc, aşa că ameninţă cu greva generală. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a dat un ultimatum Guvernului, prin care a cerut începerea negocierilor în cel mult două săptămâni.

„O problemă extrem de importantă e legată de grilă. Suntem poziționați cu salarii de mizerie în acest moment, 12.000 de angajați în învățământ care au fracțiuni de normă, conform Codului fiscal, ar trebui să vină cu bani de acasă. Convenisem cu ministrul de finanțe și al educației pentru personalul nedidactic, care curăță toalete, acei oameni au salarii de 700 de lei, jumătate de normă, propusesem spor de 5%”, declară Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.