Ministrul Sănătății, despre situația cazurilor de transplant pulmonar

Ministrul Sănătății a vorbit în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței săptămânale de guvern despre problemele apărute în cazul pacienților aflați pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar:

Florian Bodog: Da, deci nu este vorba despre un control. În cursul zilei de ieri am primit o solicitare, din partea Primăriei Municipiului Bucureşti şi din partea ASSMB, de a include Programul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria în Programul Naţional de Sănătate de Transplant, motiv pentru care, de altfel, au şi solicitat în mod expres verificarea condiţiilor de la Spitalul Sfânta Maria, motiv pentru care am dispus ieri Agenţiei de Transplant organziarea unei vizite de evaluare la zi a condiţiilor existente în Spitalul Sfânta Maria. Deci, nu este vorba despre un control, este vorba despre o evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru că a circulat zvonul că am trimis Corpul de Control. Nu, am trimis evaluarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Echipa este compusă dintr-un reprezentant al ANT şi un epidemiolog de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Reporter: Evaluare care a venit din partea dumneavoastră, nu a venit la solicitarea spitalului.

Florian Bodog: Nu, nu, deci, spitalul a solicitat includerea în programele naţionale de sănătate a Programului Naţional de Transplant Pulmonar şi, aşa cum am declarat la începutul săptămânii şi săptămâna trecută, de altfel, pentru mine este foarte important ca în momentul în care iau o astfel de decizie să mă asigur că există condiţii optime, în aşa fel încât pacientul să fie în siguranţă.

Reporter: Şi când va fi gata această verificare?

Florian Bodog: Când va fi gata, va fi remis un raport ministrului Sănătăţii.

Reporter: Aţi vorbit cumva la Viena despre transplant şi situaţia de acolo?

Florian Bodog: Da, văd că ştiţi tot. L-am contactat pe domnul profesor şi în această după-amiază ( miercuri, 22 martie – n.n.), între orele 16:00 şi 18:00, am fixat o întâlnire telefonică cu domnia sa, pentru a discuta aceste aspecte. Vreau să precizez faptul că la Viena nu este problemă doar cu România.  Și Slovenia este exact în aceeaşi situaţie ca şi noi.

Florian Bodog: Câte cazuri urgente în care este nevoie de transplant aţi inventariat până acum?

Florian Bodog: Pentru absolut orice detalii tehnice cu privire la numărul de pacienţi vă rog să vă adresaţi în scris instituţiei de presă şi vă răspunde.

Reporter: Domnul Zota, preşedintele ANT, spunea ieri că sunt cinci pacienţi pe lista de aşteptare la AKH.

Florian Bodog: Domnia sa este cel care se ocupă din partea Agenţiei Naţionale de Transplant, deci cu siguranţă are detalii şi nu vreau să…

Reporter: Dar ce se întâmplă cu aceşti pacienţi care aşteaptă?

Florian Bodog: Acesta este motivul pentru care am solicitat întâlnire telefonică cu domnul profesor de la Viena.

Reporter: A avut dreptate fostul ministru Vlad Voiculescu atunci când nu a autorizat Spitalul Sfânta Maria pentru transplant?

Florian Bodog: Nu vreau să mă pronunţ asupra a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Nu ministrul autorizează, ştiţi foarte bine, activitatea de transplant. Activitatea de transplant o autorizează Agenţia Naţională de Transplant. Singura decizie pe care pot eu să o iau, este dacă la momentul de faţă Programul Naţional de Transplant va include şi transplantul pulmonar.

Scrrisoarea doctorului Copcă, adevăratul motiv pentru care AKH nu mai vrea să opereze români?

Transplantul de plămani este blocat pentru pacienții români. Spitalul AKH din Viena, singura clinica din străinatate unde erau operati bolnavii nostri, a anunțat ca nu-i mai poate primi.  Numai că povestea asta a fost pregătită chiar din România. Afirmația de mai sus aparține jurnalistei Paula Rusu care, pe blogul personal (articolul integral AICI)publică o scrisoare trimisă în decembrie anul trecut de Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, spitalului AKH:

Vizita dumneavoastră poate provoca un mare conflict de interese având în vedere discuțiile personale purtate cu reprezentanții AKH din Viena, spitalul preferat de  Ministerul Sănătății în ceea ce privește transplantul de plămâni, deoarece contractul dintre  Eurotransplant, AKH Viena și un spital din România sunt subiectul unei investigații a procurorilor. (n.r. Copcă tocmai depusese la DIICOT o plângere vizând traficul de organe)

Spitalul Sfânta Maria este gata să împărtășească experiența sa unei echipe de experți independenți așa cum ați menționat  și sunteți invitați să vă demonstrați îndependența acceptând invitația noastră, dar după 11 decembrie când în România au loc alegeri, pentru a elinima suspiciunile de subiectivism privitor la implicarea Eurotransplant de parte unei dintre părțile implicate in alegeri cât și pentru transparența si continuitate in ceea ce privește politicile de sănătate ale viitorului Guvern, oricare ar fi.

Prin aceasta vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul.

Sursa: gov.ro; paularusu.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.