Majorarea salariului minim duce la creșterea chiriilor

Majorarea salariului minim brut pe ţară cu 200 de lei, la nivelul de 1.450 lei pe lună, din februarie 2017, la nouă luni după ce acesta crescuse cu 19%, afectează activitatea tuturor proprietarilor de clădiri comerciale, însă sunt şi voci care salută decizia Guvernului.

Mai exact, chiriaşii clădirilor de birouri, mallurilor şi ai depozitelor plătesc lunar o taxă de administrare care include costurile de întreţinere, securitatea, curăţenia (plus dezinsecţie, deszăpezire, faţade), securitatea la incendiu, utilităţile pentru spaţiile comune, asigurarea proprietăţii, impozitul pe clădire şi administrarea imobilului. Creşterea salariului minim a afectat direct prestatorii serviciilor de întreţinere, securitate şi curăţenie, care îşi plătesc angajaţii cu salariul minim. Prin urmare, majorarea s-a reflectat automat şi în creşterea taxelor de administrare practicate de proprietarii clădirilor.

Spre exemplu, la nivelul Bucureştiului, valoarea medie a taxei de administrare specifică imobilelor de birouri este de 3,8 euro/mp/lună, în timp ce în cazul mallurilor şi al parcurilor de retail taxa variază între 6 şi 11 euro/mp/lună. Un retailer care are închiriat în mall un spaţiu de 100 mp trebuie să achite lunar proprietarului, pe lângă chirie, şi cel puţin 600 de euro pentru aceste servicii suplimentare.

Detalii pe capital.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.