Tudorel Toader: Grațierea nu este soluția miracol pentru problema aglomerației din penitenciare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la Bruxelles, că grațierea nu este o soluție „miracol” pentru rezolvarea problemei privind aglomerația din penitenciare, transmite AGERPRES.

„Avem 27.234 de deținuți în penitenciare, avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectivă deloc plăcută de a fi condamnați pentru încălcarea condițiilor de detenție. Există în Parlamentul României un proiect de lege pentru grațierea unor pedepse. Ieri am fost în Parlament și am cerut amânarea discutării proiectului de lege pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare pentru că grațierea nu este soluția miracol, care să rezolve în prezent și pe viitor problema supraaglomerației din penitenciare, iar Comisia juridică a fost de acord și a amânat dezbaterile să venim din urmă cu acel proiect”, a spus ministrul.

De asemenea, el a subliniat că se depun toate eforturile pentru ca România să iasă din Mecanismul de Cooperare și Verificare.

„Suntem sub semnul MCV-ului, am demarat acțiunile pentru ca toate instituțiile implicate în acest MCV să ne unim competențele, eforturile, pentru a răspunde condiționalităților, cerințelor din mecanism. E adevărat că acolo mecanismul nu prevede condiționalități obiective, unele sunt cu o altă componentă, ca obiective în mișcare, și vom depune toate diligențele să vedem cum le putem îndeplini pentru ca, în final, să obținem ridicarea mecanismului”, a arătat Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzând participarea la dezbaterea de la Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European și discuții cu comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jurova. Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirilor se va afla și viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV.

O dezbatere pe tema tema democrației și a justiției în România a avut loc miercuri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.

Dezbaterea a fost stabilită în urma deciziei adoptate în plenul Parlamentului European la data de 1 februarie.

ÎNREGISTRAREA VIDEO A DEZBATERII ( 2:07:30 – 3:46:04)

Citește pe AGERPRES și:

* Tudorel Toader, la Bruxelles: OUG 13 nu a fost o problemă în sine; societatea a reacționat la modul nefiresc de adoptare

* Tudorel Toader, la Bruxelles: Avem o inflație legislativă; am început un proiect pentru transpunerea tuturor deciziilor CCR

* Tudorel Toader: Nu primesc ordine de la nimeni; mi s-au dat depline garanții de independență

* Tudorel Toader despre evaluarea lui Lazăr și Kovesi: Mai așteptați două-trei zile și vă dau răspunsul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.