Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Misterioasa istorie a inghetatei

Gustoasa, aromata, racoritoare, parfumata si cremoasa… Ce sa fie, ce sa fie? O inghetata! Toti poftim la inghetata, mai ales pe timp de vara, cand ne racoreste simturile si ne gadila papilele gustative. Se pare ca acest desert are o istorie indelungata si ca pana si regii au gustat din ea. Hai sa descoperim impreuna misterioasa istorie a inghetatei.

Se pare ca inghetata a aparut demult demult, prin secolul 2 i.Hr., dar nu putem sti cu siguranta inventatorul ei. Stim insa ca Alexandru cel Mare se delecta cu gheata si zapada in care pune un strop de miere si nectar. Alte referinte biblice arata ca insusi regele Solomon se bucura de bauturi racite cu gheata. De asemenea, in timpul Imperiului Roman, imparatul Nero (54-86 d.Hr.) trimitea alergatori in munti pentru gheata si zapada, iar la acestea adauga fructe si sucuri.

Desertul regilor

O mie de ani mai tarziu, Marco Polo se intoarce din peregrinarile lui cu o reteta similara cu a sorbetului. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat de-a lungul timpului, iar in secolul XVI a aparut ceea ce noi astazi numim inghetata. In aceleasi timp, se pare ca la masa regelui Charles I, in Anglia, se servea „cream ice”, gheata cremoasa, cum era numita inghetata initial.

Franta a cunoscut si ea acest desert racoritor in secolul XVI, datorita Caterinei de Medici si a faptului ca s-a casatorit cu regele Henry al II-lea al Frantei.

Totusi acest desert a devenit cunoscut publicului larg aproape 100 de ani mai tarziu, prin 1660. La acea vreme, sicilianul Procopio a introdus o reteta cu lapte, oua, smantana si unt, iar aceasta inghetata putea fi servita la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Cafeneaua din Paris, Il Procope a devenit un loc de intalnire pentru multi intelectuali celebri, inclusiv Benjamin Franklin, Victor Hugo si Napoleon.  Aici a fost introdus gelato, versiunea italiana de sorbet, publicului francez. A fost servita in boluri mici de portelan, foarte asemanator cu cescutele de oua. Procopio a devenit cunoscut ca „parintele inghetatei italiene” („Father of italian Gelato”).

Lucruri interesante despre inghetata

In secolul al XVII-lea, francezii au inceput sa experimenteze un desert inghetat numit „branza”. Cofetarul francez Nicolas Audiger descrie in cartea sa („La maison reglée”) mai multe retete de „branza” cu gheata si arome de fructe. Cea mai veche reteta includea smantana, zahar si suc de portocale. Tot in cartea sa, Audiger sugera agitarea ghetii in timpul procesului de realizare a inghetatei. In ciuda denumirii, acest desert nu continea efectiv branza, ci facea referire la consistenta laptelui/smantanei folosite la fabricarea inghetatei, sau pur si simplu, este un termen francez utilizat la acea vreme. Indiferent care ar fi motivul, in secolul al XVIII-lea, acest desert a devenit foarte popular in intreaga Franta.

Legendele mentioneaza ca Charles I al Angliei a ordonat decapitarea bucatarului sau, pentru ca a dezvaluit reteta secreta a inghetatei sale favorite.

Inghetata cremoasa a aparut in jurul anului 1930 si se realizeaza prin adaugarea aerului la amestecul de inghetata in timpul procesului de congelare. Rezultatul este o inghetata mai moale si mai ieftina, deoarece necesita mai putine ingrediente.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inghetata a devenit un simbol moral pentru soldati. Fiecare unitate incerca sa isi indulceasca trupele cu acest desert racoritor. Astfel, in 1945 s-au construit pe apa localuri in care se servea inghetata pentru soldatii ce navigau pe Pacific.

Cele mai apreciate arome de inghetata sunt ciocolata si vanilia. Insa, in Merida (Venezuela) exista o locatie unde se servesc 860 de arome diferite, inclusiv ciuperci in vin, macaroane cu branza si crema de crab.

Astazi inghetata este un desert care ne surprinde placut la fiecare inghititura. In plus, se spune ca inghetata ne poate ridica starea de spirit si ne face mai fericiti, vezi cum se intampla asta aici.

Nu mai spunem de bogatia de sortimente din care putem sa alegem: ciocolata, vanilie, fructe, caramel, alune, migdale… Mmmm o placere si o magie in acelasi timp!

Sursa: traiestecugust.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83435

Publicat de la data iul. 20 2017. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, MISTERELE TERREI, VIRAL PE NET.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 iunie 2018, 12:38
 

V
Soare
29°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 34%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 10
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 23 iunie 2018
Zi
 

NNE
Înnourat
21°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ESE
Predominant senin
13°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-06-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:30 si 10:00 In zona : Județul Braşov: Brașov, Făgăraș, Săcele, Tărlungeni, Ghimbav, Hărman, Bod, Hălchiu, Cristian, Șinca, Recea, Sânpetru, Mândra, Voila, Șercaia, Hârseni, Viștea, Părău, Lisa, Beclean, Sâmbăta de Sus, Drăguș;Județul Covasna: Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani;Județul Harghita: […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : Interval de valabilitate: 22 iunie, orele 06 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii extinse instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj :      ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 22 […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]

Loto

Horoscop

  • 107.725 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team