Programul activităților dedicate „Anului Mărăști, Mărășești, Oituz – 100”

Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, organizează, în perioada următoare, ceremonii militare și religioase dedicate sărbătoririi „Centenarului Primului Război Mondial” în anul 2017, declarat „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100”.

Activitățile vor debuta joi, 20 iulie, începând cu ora 18.00, cu ceremonia militară și religioasă pregătită de ONCE  laMausoleul eroilor români de la Mărăști, județul Vrancea.

De asemenea, memoria militarilor căzuți pentru țară în prima conflagrație mondială va fi cinstită și la Mausoleul eroilor români de la Soveja, județul Vrancea, printr-o ceremonie organizată vineri, 4 august, începând cu ora 12.00.

Duminică, 6 august, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, atașați străini ai apărării și personalități ale admnistrației publice locale vor participa la ceremoniile organizate la Mausoleul eroilor de la Focșani, începând cu ora 11.00, și la Mausoleul eroilor români de la Mărășești, județul Vrancea, de la ora 18.00.

În garnizoana Bacău, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu unități militare din zonă, va organizasâmbătă, 19 august, de la ora 10.00, în Cimitirul de onoare al eroilor români și străini din comuna Oituz, acțiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă.

Tot în contextul „Centenarului Primului Război Mondial” și al „Anului Mărăști, Mărășești, Oituz – 100”, va avea locmarți, 22 august, de la ora 11.00, ceremonia de la Monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu din satul Muncelu, comuna Străoane, județul Vrancea.

Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate activităţile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei militare de la Mausoleul Mărăști desfășurate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele purtate de Armata României în Primul Război Mondial

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 iulie a.c., la Mausoleul Mărăști, județul Vrancea, o alocuțiune în cadrul ceremoniei militare desfășurate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele purtate de Armata României în Primul Război Mondial.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule Președinte al Consiliului Județean,

Domnule Primar,

Domnule Ministru,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Distinși veterani de război,

Onorată asistență,

Acum o sută de ani, locul în care ne aflăm a cunoscut prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului. Ea a fost înfăptuită prin jertfa de sânge a militarilor români, însuflețiți de ordinele marilor oșteni ai țării care își dorm somnul de veci în Mausoleul de la Mărăști: mareșalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn și respectat.

Se împlinesc 100 de ani de la marile bătălii din vara anului 1917, un foarte bun prilej de a ne aminti care sunt  explicațiile profunde ale victoriilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Prima dintre ele este, fără îndoială, forța idealului național. Întregirea neamului, aceasta a fost datoria cu care Armata Română a intrat în Marele Război alături de Antantă și de care s-a achitat cu onoare și jertfă.

Un rol important – pe care se cuvine să-l evocăm cu recunoștință – l-a avut sprijinul aliaților, cu precădere misiunea militară franceză de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917.

Dar campania glorioasă din iulie – august 1917 se explică și prin speranța și energiile populare generate de angajamentul clasei politice de a edifica o nouă Românie, mai incluzivă, mai democratică.

Modificarea Constituției din iunie 1917 a dat viziune unei țări nu doar aspirând la unitate națională, dar și orientată spre valorile democrației occidentale.

În jurul acestor speranțe – la Mărăști, ca și la Mărășești și Oituz – românilor li s-au alăturat, în luptă, în sacrificiu și victorie, pentru țara care devenea din ce în ce mai mult și patria lor, evrei, romi și armeni.

În anul care a cutremurat lumea prin revoluția din Imperiul Țarist, victoria de la Mărăști anunța nu doar vara de glorie a Armatei Române, dar și rezistența hotărâtă împotriva bolșevismului.

Locul în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei.

El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism.

Doamnelor și domnilor,

Cu prețul a milioane de vieți, Marele Război ne amintește ce au însemnat ura și dezbinarea și cât de importante sunt pentru continentul nostru unitatea, solidaritatea și pacea.

Pe frontispiciul care străjuiește somnul de veci al eroilor de la Mărăști stă scris: «Întru veșnica amintire și recunoștință eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc».

Cea mai sinceră expresie de mulțumire pentru această moștenire lăsată de înaintași este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de țară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toți, o patrie a tuturor cetățenilor săi, o țară tolerantă și incluzivă.

Dragi locuitori ai Mărăștiului,

Oameni ai Vrancei și cetățeni ai României,

Pentru România, proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace.

Vă chem să ne unim eforturile pentru a întări acest proiect, ceea ce înseamnă, implicit, dezvoltarea și progresul țării noastre în ansamblu, dar și a fiecărei comunități locale.

Să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată!

Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit! Vă mulțumesc!”

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor ocazionate de Centenarul Primului Război Mondial, iar anul 2017 a fost declarat „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz — 100” și dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, prin Hotărârea Guvernului României nr. 221/2017.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.