Misterul lupului din Insulele Falkland, rezolvat cu ajutorul ADN-ului

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au reușit să dea răspunsul unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei evoluției speciilor… originea speciei extincte a lupului din Insulele Falkland și modul în care aceasta a ajuns să fie singura specie de mamifer de pe insulele izolate la peste 460 de kilometri de masa continentală a Americii de Sud.

Teoriile vechi susțineau că lupii în cauză au ajuns, cumva, pe blocuri de gheață sau pe poduri plutitoare de vegetație, în timp ce altele spuneau că lupii semidomesticiți au fost aduși de sud-americanii preistorici. Însă niciunul dintre răspunsuri nu a fost în măsură să îi mulțumească pe paleontologi.

Primele mărturii despre existența acestei specii dispărute au venit odată cu primii exploratori britanici care au vizitat Insulele Falkland, în anul 1690. Ulterior, însuși Charles Darwin, în celebra sa călătorie pe nava Belgica, în 1834, a întâlnit misterioasele mamifere și chiar a colectat unul dintre specimene.

De altfel, chiar acest specimen a fost folosit de oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, alături de un nou descoperit exemplar, necunoscut până acum, care fusese împăiat și expus în Muzeul Otago din Noua Zeelandă. Cercetătorii au colectat mostre de ADN din craniile celor două animale, cocnluzionând după analiza acestora că lupul din Insulele Falkland (Dusicyon australis) a rămas izolat în urmă cu 16.000 de ani, în timpul ultimei perioade glaciare.

Continuarea materialului pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.