Misterul pietrelor uriașe din Orașul Interzis, dezlegat

Blocuri masive de piatră, cântărind peste 100 de tone, au fost transportate de către muncitorii chinezi din secolele al XV-lea și al al XVI-lea, pe distanțe de 70 de kilometri, pentru a finaliza construcția Orașului Interzis – reședința monarhilor chinezi pentru aproape cinci secole. Nimeni nu a putut explica însă pe deplin modul în care aceste blocuri gigantice au fost deplasate pe distanțe atât de mari.

Misterul a rezistat până recent, atunci când profesorul Jiang Li de la Universitatea din Beijing a descoperit un document din anul 1618, document în care este descrisă tehnica folosită de artizanii chinezi. Studiul profesorului Li a fost publicat ulterior în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetările anterioare sugerau că la transportul blocurilor de piatră masive (cel mai greu are peste 300 de tone) au fost folosite vehicule uriașe cu roți. Astfel de utilaje erau cunoscute în China încă din jurul anului 1500 î.Hr., însă niciunul dintre acestea, cel puțin până în anul 1596 d.Hr., nu putea transporta greutăți mai mari de 95 de tone.

Detalii pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.