Modificări importante în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este mai flexibil, mai consistent şi mult mai targetat pe anumite domenii, potrivit celor care sunt în comitetul consultativ al programului.

Acestia au sustinut ca principalele masuri care se vor regasi in noul Program National de Dezvoltare Rurala vor viza in special infrastructura rurala si investitiile in ferme si in industria alimentara. “Asa cum este gandit acum  Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 pot spune ca este mult mai flexibil si mai consistent chiar daca unele voci sunt pro sau contra. Ma refer aici la fermele mijlocii si mari deoarece acolo sunt presiunile bugetare cele mai mari. Asa cum am precizat – de la valoarea de un million de euro grant – discutam de o medie de 600.000 de euro insa sunt planuri si inginerii financiare in care masurile pot fi comasate sau combinate asfel chiar si pentru cei de la nivel mediu spre mare sa fie ajutoare substantiale si in noua grila de programare 2014 – 2020. Referitor la fermele mici, de semi – subzistenta  discutam de o crestere exponentiala foarte mare si extreme de importanta. Vedem ca se preocupa foarte multi jucatori si pe politica de micro-creditare. Discutam de un ajutor de 100 la suta grant, de 15.000 de euro in 4 ani. Aici trebuie cu adevarat sustinut din punct de vedere antreprenorial”, a declarat Otilia Manta, presedintele Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta.

Aceasta a adaugat ca fermierul trebuie pregatit pentru aceasta noua grila de absorbtie.  Se poate face asta cu banii ramasi pana in decembrie, cei 80 de milioane, fonduri pentru formare profesionala, fonduri destinate pentru masurile 141, 112 si antreprenoriatul. “Exact asa cum si astazi se discuta despre educatia la nivelul fermierilor, ca unii fac bine iar altii  mai putin bine,  de aici trebuie pornit, de la zona de educatie. Si acest lucru nu este o nouatate.  Si Polonia ca tara de success si Irlanda ca tara care a reusit din plin sunt doua modele diferite. Unul centralizat ma refer la Irlanda si celalalt descentralizat, Polonia. Noi ar trebui sa luam acele bune practice si sa le adaptam  modelului nostru romanesc ca noua absorbtie 2014 – 2020 sa fie  mult mai mare si mai consistenta decat ceea ce s-a intamplat in 2007 – 2013”, a mai spus Otilia Manta.

Modificare importanta pentru fermieri in PNDR:

O modificare importanta pe care ar putea sa o contina PNDR se refera la amendarea Programului prin modificarea capitolului 5.2.7 – Introducerea unui sistem de subventionare a dobanzii cu finantare din PNDR. Schema de subventionare a dobanzilor va fi gestionata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si va fi aplicabila beneficiarilor masurilor 121, 123, 312 si 313 care au/incheie contracte de finantare cu APDRP si care opteaza pentru obtinerea unui credit cu dobanda subventionata in conditiile prevazute in prezenta sectiune.

Un exemplu concret: la un credit in valoare de 10.000 lei, la care banca aplica o dobanda, de ex. 12 la suta, adica 1.200 lei pe an, beneficiarul va plati o dobanda doar de 5,25 la suta adica 525 lei pe an, iar Ministerul Agriculturii va plati din fonduri europene, diferenta de 675 lei pe an, pentru toata perioada de finantare.

APDRP va aplica un sistem de capitalizare a ratelor anuale reprezentand subventia la dobanda aferenta creditului aprobat de banca si virarea a acestora de catre institutia financiara astfel: APDRP plateste integral dobanda aferenta primului an din perioada creditului la nivelul dobanzii percepute de banca, cu incadrarea in valoarea totala a subventiei. Agentia plateste bancii in al doilea an, valoarea dobanzii lunare calculata la nivelul dobanzii percepute de banca, cu incadrarea in valoarea totala a subventiei. Incepand cu al treilea an, diferenta ramasa de platit din subventia de dobanda se vireaza bancii lunar proportional cu perioada ramasa de rambursat pana la sfarsitul anului 2015 pe masura ce beneficiarul achita bancii dobanda ce cade in sarcina sa. Contravaloarea transelor lunare ex-ante si ramase de plata dupa data de 31 decembrie 2015  se capitalizeaza si se vireaza de APDRP in contul institutiei bancare inainte de aceasta data si va fi considerata ca si cheltuiala eligibila in cadrul PNDR.

Din perspectiva fermierului, beneficiar al fondurilor europene pe masurile mai sus mentionate, procesul va decurge in modul urmator: beneficiarul va prezenta la banca contractul de finantare nerambursabila incheiat cu APDRP, iar aceasta ii va prezenta doua variante de rambursare: una cu dobanda nesubventionata si una cu dobanda subventionata calculata la nivelul dobanzii de referinta comunicate de CE, cu amanare la plata dobanzii de 2 ani. Modificarea PNDR contine si alte prevederi foarte importante in materie de agricultura:

– Prelungirea perioadei de acordare a garantiilor pana la sfarsitul anului 2015 (fata de 2013, cat era pana acum);

– Introducerea posibilitatii garantarii din surse nationale a scrisorilor de garantie bancara emise de bancile comerciale in vederea acordarii avansului pentru derularea proiectelor finantate prin PNDR in scopul evitarii unor blocaje in implementarea Programului. 

(SURSA: RECOLTA.EU)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.