Timishort 2013 și-a desemnat câștigătorii

Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) a anunțat câștigătorii celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film Timishort în cadrul Galei festive din data de 28 aprilie 2013.

În Competiţia internaţională, Trofeul Timishort pentru cel mai bun film a fost câștigat de Pude ver um puma (Argentina 2012, 17 min.), în regia lui Eduardo Williams, în timp ce Mențiunea specială a juriului a mers la Ce que mon amour doit voir (Franta – Portugalia 2013, 10 min.), regia François Bonenfant. Scurtmetrajul Animal Day (Finlanda 2012, 23 min.), regia Tommi Seitajoki, a câștigat Premiul Publicului.

În Competiţia naţională, Premiul pentru cel mai bun film românesc a revenit filmului După fel și chip (21 min.), regia Paulei Oneț, care a câștigat și Premiul publicului. Mențiunea specială a juriului a mers la scurtmetrajele Vocile mării (20 min), regia Ștefan Munteanu, și Tabăra din Răzoare (22 min.), regia Cristi Iftime.

În competiția Videorama, Premiul pentru cel mai bun film experimental a revenit scurtmetrajului Aura tremuratoare a domnișoarei Candace Hilligoss / Miss Candace Hilligoss’ Flickering Halo (Italia, 2011, 13’45”), regia Fabio Scacchioli și Vincenzo Core. Mențiunea specială a juriului a mers la Achill (Germania, 2012, 9’), regia Gudrun Krebitz, și la Generații adezive/ Tape Generations (Olanda, 2011, 2’39”), Johan Rijpma. Filmul I Fink U Freeky (Africa de Sud, 2012, 3’55”), Roger Ballen, a primit Premiul publicului.

Peste 3.700 de spectatori au vizionat filmele de artă și de autor din cadrul Timishort 2013. Ediția a cincea a Festivalului a fost organizată de Asociația Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Centrului Cultural German Timișoara, al Teatrului Național Timișoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d’Arte, Club SetUp și Rohost.  Parteneri media ai evenimentului au fost: Digi24 Timișoara, TVR Timișoara, Music Channel, Radio Guerrilla, 24 Fun, Observator Cultural, LiterNet,www.opiniatimisoarei.rowww.eva.rowww.cinemarx.rowww.ziare.com și www.blogdecinema.ro.

Festivalul Internațional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră și de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timișoara și din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.