„Momo Challenge”, noul şoc după Balena Albastră

Zeci de filmuleţe deranjante circulă zilele astea pe YouTube, încurajând copii, printr-un joc, să accepte provocări şi să dezvolte activităţi care promovează violenţa, pot avea caractere nefaste asupra sănătăţii sau pot provoca chiar moartea.

Gigantul Google este acuzat în mod direct pentru că a permis intrarea acestor filmuleţe pe platforma video You Tube. Ele pot fi transmise sub formă de link sau prin sms anonim către numere de telefon necunoscute. Mai rău decât atât, există şi liste cu astfel de numere de telefon care circulă pe YouTube.

Fenomenul „Momo Challenge” ia amploare

Noul joc care circulă în online prin intermediul YouTube se numeşte Momo Challenge, acesta fiind asemănător cu Balena Albastră. Ştim cu toţii ce repercusiuni a avut acel joc în societate. Ei bine, Momo Challenge pare a fi un joc care încurajează şi el sinuciderile, ba chiar reprezintă un ghid pentru copii, în a alege cai curajoase şi provocatoare de a-şi risca viaţa.

Provocările sunt diverse. De la a te uita la un film horror şi a sta treaz o noapte până la a sări de pe un bloc pe altul sau a te răni singur în timp ce te filmezi. Toate provocările trebuie filmate şi trimise înapoi către Momo, atunci când sunt realizate.

Care este sursa de inspiraţie a acestor joculeţe nefaste?

De cele mai multe ori, aceste joculeţe au ca sursă de inspiraţie filmele. Unii specialişti spun că Momo Challenge, ca şi Balena Albastră de altfel, au avut ca inspiraţie celebrul film Nerve. Acesta promova exact un asemenea joc în care participanţii trebuiau să facă o mulţime de ilegalităţi pentru a câştiga bani, unele dintre ele influenţând cu adevărat starea de sănătate sau provocând chiar moartea participanţilor.

YouTube a fost implicat în acest scandal deoarece a promovat activ astfel de video-uri, iar listele de telefon puse la dispoziţie pe anumite canale nu au fost eliminate. Astfel, atât pentru promovarea violenţei cât şi pentru nerespectarea condiţiilor de confidenţialitate, platforma se face vinovată, urmând un proces şi posibile amenzi usturătoare pentru Google.

Conform BBC, Momo Challenge a preluat controlul asupra mai multor copii de vârste fragede, iar India şi Japonia sunt chiar primele ţări care au înregistrat decese în urmă acestui jos. Un băiat şi o fetiţă de 12 ani au ajuns să-şi dea viaţa încercând să completeze provocările jocului.

Laurențiu Drăgan,

seomark.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.