Uimitor! Vom avea prima maşină electrică fabricată în România

Maşinile electrice au luat tot mai mult avânt în ultimii 2 ani. România a înregistrat cea mai mare rată de creştere a înregistrărilor vehiculelor electrice în statele membre ale UE în primul trimestru al acestui an. Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile mai arăta că înregistrările autovehiculelor cu benzină au reprezentat un procent de 55% în UE şi aproape 50% în România tot în primul trimestru.

Maşinile electrice mai mult decât o nouă tehnologie, o utilitate

Aceste noi tendinţe care situează şi România printre ţările doritoare de maşini electrice, i-a determinat şi pe antreprenorii de la noi din ţara să îşi dorească să fabrice maşini electrice chiar în România. S-au gândit deja şi la un preţ de pornire de la 13.700 euro iar pentru aer condiţionat sau funcţii suplimentare preţul mai creşte.

Cumpărătorul va beneficia însă de jumătate de sumă finanţată de programul guvernamental destinat sprijinirii maşinilor ecologice. Practic va plăti jumătate din suma ajungând să fie una dintre cele mai ieftine maşini ecologice de pe piaţa internaţională. Cele două modele de maşini electrice sunt GTG Oxygen cu 2 locuri şi o maşină cu 4 locuri denumită GTG Ozone.

Desigur că această veste este un motiv de bucurie şi pentru piaţa de închiriere de maşini. Numărul maşinilor închiriate va creşte şi mai mult odată cu apariţia acestor maşini electrice şi – dacă infrastructura va fi pusă la punct şi tarifele ar trebui să scadă semnificativ.

Gheorghe Mureşan este cel care s-a gândit la această idee

Directorul companiei GTG, Gheorghe Mureşan, se gândeşte la fabricarea unei maşini electrice încă de acum 4 ani. Ulterior l-a întâlnit pe Andi Ostroveanu, un antreprenor cu ale cărui idei de afacere s-a identificat şi au început amândoi să lucreze la marele lor vis: prima maşină electrică produsă în România. Gheorghe Mureşan a călătorit foarte mult la viaţa lui şi a ajuns la concluzia că poluarea este foarte periculoase mai ales în zonele urbane. De aici i-a venit şi ideea de a produce maşini electrice.

Gheorghe Mureşan declară că vor la început să producă cantităţi mici de maşini, cam 10 maşini pe zi iar într-un an să ajungă chiar şi la 4000 de maşini. Hala de producţie care va avea 2600 mp va intra în funcţiune din februarie 2019. La aceasta se va adăuga şi o pistă pentru testat maşini. Maşinile vor avea o viteză maximă de 55 – 60 km/h şi o autonomie de o zi. Un prototip produs în Baia Mare a fost deja folosit de managerul companiei pentru ultimii doi ani. El a acoperit circa 8.000 km în zonele urbane.

Când şi unde se va produce prima maşini electrică din România

Compania îşi propune să aibă propria instalaţie de asamblare operaţională până în februarie 2019, finanţată prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a investiţiei este de 1,6 milioane EUR, din care 1 milion EUR este oferit de UE. Linia de producţie va fi amplasată în Baia Mare, în locul unei foste fabrici de producţie.

Ce planuri de viitor mai au cei doi antreprenori

GTG va lucra, de asemenea, la dezvoltarea unui alt vehicul cu o capacitate de transport de 1 tonă. Directorul companiei spune că acest vehicul va putea fi folosit pentru livrările din interiorul oraşului. Totodată îţi doreşte să aibă şi expunere europeană cu noile lui modele de maşini electrice.

Amalia Popa,

rentcitycar.com

Foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.