MONUMENTE ALE NATURII DIN ROMÂNIA: Valea Oltului

Oltul, al patrulea cel mai mare râu de pe teritoriul țării noastre, străbate de-a lungul celor 670 km, începând de la izvoare (Munții Hășmaș) și până la vărsarea în Dunăre, câteva sectoare de defileuri (Bogata, Jigodin, Tușnad, Bicsad-Malnaș, Ariujd, Racoș, Turnu Roșu-Cozia), unele dintre ele impresionante, despărțite între ele de spații depresionare (Ciucurilor, Brașov, Făgăraș, Loviștei), potrivit volumului ”Defileuri, chei și văi de tip canion în România” (Ed. Științifică și Enciclopedică, Mihai Grigore, 1989).

Format la 1.280 m altitudine, la contactul dintre masivul calcaros al Hășmașului Mare (1.792 m) și masivul cristalin al Șipoșului (1.566 m), râul Olt este un caz unic pe teritoriul țării noastre, unde, din cauza condițiilor specifice în care acesta străpunge, pe diverse sectoare și direcții, Carpații Orientali și Carpații Meridionali, generează o alternanță de sectoare de defileuri, fiecare dintre acestea cu nuanțe de originalitate, diferențiere genetică și de evoluție proprii.

Bazinul hidrografic al râului Olt acoperă o suprafață de 24.050 km pătrați și se desfășoară din zona centrală până în cea de sud a României. Situat în bazinul inferior al Dunării, acesta se învecinează cu bazinele Siret, Ialomița-Buzău și Argeș-Vedea la est, Dunărea la sud, Mureș la nord și Jiu la vest. Bazinul hidrografic Olt, din punct de vedere administrativ, ocupă integral sau aproape integral județele Vâlcea (100%), Brașov (93%), Covasna (81%) și parțial județele Harghita (39%), Sibiu (48,4%), Olt (60,3%), Dolj (11,9%), Gorj (1,6%), Argeș (11%) și Teleorman (0,7 %), potrivit www.rowater.ro.

Bazinul hidrografic Olt cuprinde toate formele majore de relief: munți (31%), dealuri (53%) și câmpie (16%), cu altitudini variind între 2.544 m (Vf. Moldoveanu din Munții Făgăraș) și 50-100 m în zona de câmpie. În funcție de elementele caracteristice cursului său, de morfologia văii care se lărgește în multiple depresiuni pe care le drenează râul, se pot distinge trei sectoare caracteristice: Oltul superior (până la Racoș), Oltul mijlociu (Racoș — Râmnicu Vâlcea) și Oltul inferior până la vărsarea sa în Dunăre. În cursul său spre Dunăre, râul Olt primește, pe partea stângă, 99 de afluenți, dintre care cei mai importanți sunt: Fișag, râul Negru, Bârsa, Homorod-Ciucaș, Șercaia, Topolog, Cungrișoara, Iminog. Pe partea dreaptă, râul Olt primește 80 de afluenți, dintre care cei mai importanți sunt: Baraolt, Cormoș, Homorod, Cibin, Lotru, Olănești, Bistrița, Luncavăț, Pesceana, Olteț, Teslui, Vlădila, Crușov, potrivit www.mmediu.ro.

Principalele aglomerări urbane aflate în bazinul hidrografic al Oltului sunt: Miercurea Ciuc, Tușnad, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Brașov, Făgăraș, Râșnov, Predeal, Sibiu, Cisnădie, Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Călimănești, Slatina, Caracal, Balș, Corabia, conform aceleiași surse.

Râul Olt traversează Carpații Meridionali, în principal, prin două sectoare de vale transversală: Defileul de la Turnu Roșu și Defileul de la Cozia. Acestea sunt separate de Depresiunea Loviștei, de origine tectonică, așezată transversal pe valea Oltului la altitudini medii de 500-800 m și constituită din două compartimente, la vest Brezoi, la est Perișani-Titești.

Defileul dintre Turnu Roșu și Cozia, al doilea defileu ca mărime din țara noastră, după Defileul Dunării, se desfășoară pe un tronson de vale lung de circa 60 km cuprinzând, în realitate, trei sectoare bine individualizate, diferențiate structural, litologic, dar și tectonic și geomorfologic.

Primul sector, Turnu Roșu-Câineni (18 km) este adâncit în șisturile cristaline ale Carpaților Meridionali, Oltul retezând aproape perpendicular cutele acestor munți. Valea nu are o luncă, fiind așezată între maluri înalte. Curgerea apelor alternează, fiind când repezi, când mai liniștite, cu meandre sub formă de arcuri ca efect al afluenților Oltului. Pe cel de-al doilea sector, ce se întinde de la Câineni până la vărsarea Lotrului în Olt, pe o lungime de alți 25 km, râul străbate impresionanta Depresiune a Loviștei.

Al treilea sector din defileu, lung de cca 17 km, se desfășoară începând de la sud de gura de vărsare a râului Lotru și până la periferia de sud a Culmii Cozia, de unde Oltul pătrunde în Depresiunea Jiblea, spre Căciulata-Călimănești. Aici, defileul este străjuit la vest de versantul înalt al Munților Căpățânii, iar la est de bordura masivă a Munților Cozia, apele Oltului curgând vijelios pe culoarul îngust retezat în masa de roci dure. Meandrele sunt când strânse când largi, iar acolo unde valea se îngustează foarte mult, porțiunea formează ceea ce se numește ”Cârligele Oltului”, unde defileul se prezintă extrem de îngust și sălbatic constituind în același timp și cea mai frumoasă ”poartă” de pe tot parcursul râului.

Defileul Coziei este considerat ca fiind partea cea mai interesantă din întreaga Vale a Oltului. Frecvent între gura de vărsare a Lotrului și intrarea în Călimănești se întâlnesc versanți extrem de abrupți, stânci colțuroase și sălbatice, jgheaburi din care se desprind mereu blocuri de rocă. Defileul a fost sculptat într-un culoar înalt, larg de 4-7 km la o altitudine de 700-850 m. Defileul Turnu Roșu, care se încheie în perimetrul de confluență al Văii Lotrului cu Oltul, se află strâns legat de o serie de obiective turistice situate în interiorul zonei montane vestice de pe dreapta văii. Astfel, de la Brezoi, o șosea urcă pe valea Lotrului către localitățile Săliște, Mălaia, Ciunget și Voineasa.

Valea Oltului este una dintre cele mai pitorești zone din România, oferind foarte multe opțiuni în ceea ce privește posibilitățile de petrecere a timpului liber, notează http://pensiuni-inforomania.ro. Peisajele frumoase, mănăstirile, drumețiile și traseele montane sau băile cu efecte curative sunt doar câteva dintre lucrurile care au făcut cunoscută această regiune atât în țară, cât și în străinătate.

În Poiana Bivolari, pe malul stâng al Oltului, în vecinătatea Mănăstirii Cozia și a complexului hidroenergetic Turnu, se află castrul roman Arutela (137-138 d.Hr.), care este trecut în lista monumentelor istorice din 2004.

De asemenea, chiar la Turnu Roșu se afla o cetate care purta același nume. Tot pe la Turnu Roșu trecea un drum comercial important, care lega Transilvania de Țara Românească pornind de la Sibiu pentru a ajunge la Dunăre. Prin trecătoarea de la Turnu Roșu, în 1595, au înaintat până în Transilvania trupele din Oltenia conduse de banul Udrea și frații Buzești. Aceștia s-au alăturat marelui voievod Mihai Viteazul în bătălia de la Șelimbăr, unde a fost învins Andrei Bathory, principele Transilvaniei, înfăptuindu-se prima etapă din unificarea politică a Țării Românești, Transilvaniei și Moldovei, potrivit volumului ”Defileuri, chei și văi de tip canion în România” (Ed. Științifică și Enciclopedică, Mihai Grigore, 1989).

Mănăstirea Cozia reprezintă unul dintre cele mai importante complexe de arhitectură și artă medievală românească, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân (23 septembrie 1386-1395; 1397-31 ianuarie 1418). A fost construită între 1387-1391, întregită cu pridvor de domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688-1714), cuprinzând și mormântul lui Mircea cel Mare (1418). Tot aici se află Bolnița zidită de Radu Paisie (1544) cu fresce valoroase, fântâna lui Neagoe Basarab, Fântâna Mare (sec. XVI), ”Ceardacul lui Mircea” — muzeu cu manuscrise, hrisoave vechi, tipărituri, broderii etc.

Din categoria atracțiilor naturale de pe Valea Oltului merită a fi menționat Parcul Național Cozia, situat în partea sudică a Carpaților Meridionali, fiind o suprafață naturală protejată de interes turistic și științific, ce găzduiește peisaje și ecosisteme de o importanță deosebită. Parcul Național Cozia se suprapune cu Defileul Oltului, începând de la Călimănești-Căciulata (stațiuni balneoclimaterice), trecând pe la Cozia și până la Cornetu, apoi stânga, prin munți, până la Valea lui Stan și dreapta, până la Pripoare.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.