Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Studiu: Creșterea nivelului de poluare cu ozon, la nivelul solului, risc de mortalitate ridicat

Publicat: marți, 28 noiembrie 2017

Creșterea nivelului de poluare cu ozon în mediul urban reprezintă un risc major pentru sănătate care conduce la înmulțirea deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale și a afecțiunilor cardiace în rândul locuitorilor vulnerabili, conform unui nou studiu realizat recent de o echipă de oameni de știință chinezi, informează luni Xinhua.

Date prelevate din 272 de orașe din China între anii 2013 și 2015 indică ”dovezi concludente” care asociază situațiile din ce în ce mai frecvente de expunere pe termen scurt la poluarea cu ozon cu o înmulțire a numărului de decese ca urmare a bolilor cardiovasculare, potrivit unei lucrări publicate în jurnalul ”Environmental Health Perspectives”.

Ozonul de la nivelul solului, cunoscut sub numele de smog fotochimic, este cauzat de interacțiunea luminii solare cu oxizii de nitrogen/azot (NOx) și cu vaste cantități de compuși organici volatili (COV) necontrolați rezultați ca urmare a arderii combustibililor fosili sau a producției de substanțe chimice.

China duce un război cu poluarea pentru a reduce și inversa daunele provocate mediului după aproape patru decenii de dezvoltare economică susținută, însă cea mai mare parte a atenției s-a îndreptat către reducerea concentrațiilor de particule în suspensie din atmosferă, PM2,5, mai accentuate în timpul iernii, precizează sursa citată.

Kan Haidong, director al Departamentului pentru sănătate publică în cadrul Universității Fudan din Shanghai, a declarat că în timp ce PM2,5 contribuie într-o măsură semnificativă la numărul de cazuri de îmbolnăviri din China, ozonul reprezintă la rândul său un factor la fel de important în regiuni precum delta râului Perla.

”(Concentrația de) ozon a crescut în ultimii ani în China”, a spus Kan, care a fost implicat în acest studiu. ”Spre deosebire de aceasta, (concentrația de) PM2,5 a scăzut cu circa 30% în ultimii cinci ani”, a precizat el.

Lauri Myllyvirta, reprezentantă din Beijing a organizației de protecția mediului Greenpeace, a declarat că o parte a creșterii considerabile a concentrației de ozon din atmosferă poate fi explicată tocmai prin succesul repurtat de China în ceea ce privește reducerea concentrației de particule în suspensie PM2,5, fapt ce a determinat creșterea cantității de lumină solară care a interacționat cu nivelurile ridicate de NOx și COV, pe fondul întârzierii acțiunilor pentru reducerea acestora.

Expunerea medie la ozon în China a crescut cu 17% în perioada 2014-2017, fapt ce a condus la înmulțirea cu 12.000 a numărului de decese premature pe an, a estimat Greenpeace pe baza datelor de la Ministerul Mediului din China și din raportului Global Burden of Disease (GBD).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88137

Publicat de la data nov. 28 2017. Categorii SANATATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2018, 4:32
 

VNV
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:40 si 01:00 In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Comana, Călugăreni, Vărăști, Băneasa, Frătești, Izvoarele, Hotarele, Prundu, Oinacu, Colibași, Valea Dragului, Vedea, Stănești, Daia, Putineiu, Greaca, Găujani, Malu, Toporu, Gostinari, Slobozia, Mihai Bravu, Gostinu, Schitu, Gogoșari, Herăști, Isvoarele;Județul Teleorman: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.720 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team