Monumente în mișcare, la Kiev: sculpturi contemporane românești de mari dimensiuni în centrul orașului

Nasui Collection & Gallery la invitația Ambasadei României în Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român și în parteneriat cu Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația de Stat a orașului Kiev și Primăria  Raionului Shevchenko  prezintă în orașul Kiev, în cadrul programului „Moving Monuments / Monumente în mișcare”, două lucrări de artă de mari dimensiuni ale artistului Bogdan Rața. Cele două lucrări au fost itinerate anterior, „Middle Way” în St. Geroge`s Hall Liverpool (sit de patrimoniu UNESCO), Piața Cetății Baia Mare (sit de patrimoniu), faleza Cascais și Casa da Musica Porto, Lisabona (repere urbane importante ale orașelor) și „View from Light” la Muzeul de Artă și Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Parlamentul European Bruxelles și Memorialul Gherla.

Programul „Moving Monuments / Monumente în mișcare” inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014 are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Toate sculpturile au un caracter temporar, sunt neintruzive cu spațiul gazdă, sunt impactante și „se încarcă” simbolic la fiecare itinerare.

 

Eveniment de inaugurare pe 27 septembrie 2018:

ora 11.00: Middle Way – spațiul public, Tarasa Shevcehnko no. 3, Kiev

 

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul „Moving Monuments“ în 2014, dezvoltând secțiunile „Memoria Rezistenței” în 2017 și „Monumente dispărute” în 2018. La invitația Ambasadei României la Kiev, sculpturile de mari dimensiuni „Middle Way“ și „View from Light” ale artistului Bogdan Rața, itinerate anterior în orașe din România și Europa în diferite contexte diplomatice culturale, vor fi amplasate în spații publice centrale din Kiev.

 

„Middle Way“ – 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m (materiale: polistiren, metal, vopsea auto) a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În 2017, în contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia, a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais iar ulterior expusă în fața Casei da Música, creație a celebrului arhitect Rem Koolhaas și unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului Porto.

La Kiev, „Middle Way” este amplasată pe spațiul public, într-o zonă reper a orașului –bulevardul Taras Shevcehnko no. 3.

„View from Light” – 260 x 60 x 80 cm (materiale: poliester, fibră, rășină sintetică, metal) este o lucrare produsă în cadrul secțiunii „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” și a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles și apoi la Memorialul Gherla.

La Kiev „View from Light” este inaugurată pe spațiul Ambasadei României în Ucraina, Mihaila Kotsiubinskogo 8, la câteva minute de mers pe jos de „Middle Way”.

 

Parteneri: Ambasada României în Ucraina, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii din Ucraina, Primăria  Raionului Shevchenko, Modernism.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.