Uniți, salvăm măcar limba română în anul centenarului?

Una dintre cauzele analfabetismului nostru funcțional, care se apropie periculos de jumătate din totalul elevilor, este inadecvata predare a limbii române, încurajată de un grup de profesori care fac subiectele de examen și, în același timp, vând comentarii literare, pe care apoi elevii trebuie să le învețe pe de rost. De ce nu acționează nimeni contra lor?

Andreea Berecleanu, o frumoasă și populară prezentatoare TV, este și mamă. În ultimul ei interviu, ea ne spune că își retrage copiii de la școala publică din România, din cauza manierei în care se predă limba română. La fel fac Dragoș Bucur, un bun actor român, și soția lui, doar că ei nu îi trimit la școala americană, sau franceză, sau germană, sau în străinătate, ci s-au hotărât să îi școlească acasă. Un întreg site de interviuri cu femei celebre din România, deși nu acesta e subiectul, ne spune povestea mamelor nemulțumite de modul în care este predată limba română în școala noastră, unde o nuvelă de Sadoveanu e urmată de extraterestra Rodica (sau Viorica) de pe centură a lui Mircea Cărtărescu. Indiferent de regimul politic – pot cădea în zece ani peste 20 de miniștri ai educației – aceiași profesori de română vor face același număr de subiecte absurde la bacalaureat sau la evaluarea națională (piesa cutare aparține genului liric sau genului epic? suna un subiect anul ăsta; sau ”indică sensul secvenței: s-o pună admirabil la punct”) și nu se găsește nimeni să pună la punct, fie și neadmirabil, acest grup de veritabilă crimă organizată care, ca să trăiască el și clienții lui bine, nenorocește generații de copii. Pentru că, așa cum remarca un raport OECD citat în spațiul nostru public doar de mine (un fost scriitor român care trăiește scriind în limba engleză), există o strânsă legătură între felul în care predăm limba română și analfabetismul funcțional, ajuns pe locul 1 în UE. Mai clar, copiii noștri sunt analfabeți pentru că, la examene, trebuie să rezolve asemenea subiecte sau să recite comentarii învățate pe de rost; pentru că studiază o literatură irelevantă (și pentru ei și pentru lumea largă), doar pentru motivul că e în română iar autorii sunt patronii acelor profesorași care fac programa; și pentru că există ideea pedagogică eronată că predarea limbii române nu are ca obiectiv să creeze niște ființe inteligente, cu capacitate de înțelegere, deducție și argumentare, ci niște mici filologi ratați, còpii slabe ale studenților proști care au fost profesorii lor. Sunt ani de zile de când corectorii de la Dilema mi se plâng că celebri autori tineri despart prin cratimă persoana a doua plural a verbului. Nici lucruri elementare, pe care școala comunistă le stăpânea bine – cum ar fi deprinderea ortografiei și a gramaticii, inclusiv a sintaxei, în primele opt clase – nu mai sunt posibile. Azi se propune să predăm eventual gramatica la liceu. De ce, când ar fi oricum prea târziu? Nu numărul de ani este de vină, ci sistemul de predare, iar când celebritățile au ajuns să spună că nu se mai poate, e clar că am depășit un prag.

Întrebarea care se pune este de ce, după apariția raportului OECD, ministerul nu a organizat o discuție publică? Un simplu sondaj ar fi fost suficient să arate enorma nemulțumire pe acest subiect. Sau de ce profesorii buni, care sunt destui, nu se revoltă de ani de zile, ci fac meditații stupide, unde le cer elevilor să recite niște comentarii standard, scrise de unii care și-au făcut vile pe Coasta de Azur promovând  analfabetismul funcțional? Sau de ce marii intelectuali ai neamului, dintre care mulți sunt absolvenți de română, nu fac nimic, preferând să treacă fără reținere, în anul centenarului, de la Sentimentul românesc al ființei la sentimentul românesc al M…PSD? De ministru nu mă mir, am auzit că nu știe limba română. Dar opoziția, nici ea nu a citit raportul OECD și rezultatele testului PISA? Cum își propune opoziția să nu mai avem analfabeți funcțional, adică tineri care știu literele (uneori chiar și formele corecte ale cuvintelor), dar nu pricep ce citesc ? Unde e societatea civilă? Părinții elevilor, dacă nu sunt celebrități, ce fac? Își spun că mai bine plătesc meditații la engleză? Părinții au locuri – prin generoasele dar inadecvatele legi ale educației – nu doar în consilii de administrație, ci și în consiliile de verificare a calității, care ar trebui să existe în școli (și în multe chiar există, însă doar pe hârtie, adăugate la nesfârșitele forme fără fond). ONG-urile din educație cu ce se ocupă? Susțin ministerul doar ca să le iasă ceva sau cum de nu bagă de seamă că asta a ajuns problema esențială?

Raportul OECD recomanda renunțarea la examenele actuale (evaluarea națională și BAC-ul), care păcătuiesc în primul rând prin faptul că determină o programă stupidă. Programa nu poate fi altfel, dacă tot setul de subiecte la BAC este la nivelul de astăzi, iar profesorii trebuie să pregătească elevii să promoveze examenul, nu să învețe româna. Și toate subiectele sunt la fel, pe cele de anul acesta le găsiți aici.

Dar deja au trecut ani de zile de când sunt sub orice critică. Am schimbat peste 20 de miniștri, dar nu echipa care a scris subiectele astea, pe cei care nu sunt în stare să îi înlocuiască, pe autorii fabricii de comentarii și pe meditatorii care pun copiii să le învețe pe de rost. Asta e corupția: existența unei rente asigurate de o relație politică, indiferent de rezultatul catastrofal pentru societate. Există vreo rentă cu cost social mai mare ca asta? Nu cred.

Nu mai vorbesc de enormul dezavantaj de a studia doar literatură română și de a crește fără a citi măcar literatura universală despre maturizare (coming of age):  De veghe în lanul de secară, Rătăcirile elevului Törless, Tonio Kröger, Damian, America, Deșteptarea primăverii etc. Copiii sunt captivii unei bucle izolate, și temporal, și geografic, și mai ales intelectual.  Și o rezolvă cu smartphone-ul lor, adică abandonând complet literatura.

Andreea Berecleanu a făcut bine că și-a retras copiii din capcană, dar și mai bine făcea dacă asocia și alte mame demersului ei și organiza societatea civilă pentru salvarea limbii române, în cinstea centenarului, înainte de a descoperi cu toții că, în secolul trecut, au învins de fapt trolii. Nu e prea târziu. Dacă vreți să vă alăturați unui asemenea demers, scrieți-mi la alinamp@sar.org.ro și promit să vă ajut cu ce pot face eu, adică să vă adun împreună. În rest, credeți-mă că am făcut tot ce puteam, adică să trag miniștrii de mânecă. Toți mi-au dat dreptate, dar nu au avut curaj să se pună cu mafia de la română. Dacă nu le e frică de voi, mamele copiilor, mai mult sau măcar tot atât cât se tem de crima asta organizată, vor mai nenoroci generații.

P.S. În România are loc un referendum de neînțeles, care propune ca o situație care nu e legală astăzi (și deci nu reprezintă un pericol pentru nimeni), căsătoria între doi homosexuali, să devină și neconstituțională, adică să nu poată fi schimbată nici de generațiile viitoare. Nu sunt acasă, dar dacă aș fi, nu m-aș duce la referendum, fiind de părere că, deși avem dreptul la opinia noastră, indiferent ce credem fiecare, aceasta trebuie să se reflecte doar în legi actuale, nu în cele viitoare; altfel, legile lui Ceaușescu contra avortului ar trebui să ne mai oblige chiar și azi. Cred că avem probleme mult mai importante și e bine să arătăm decidenților că le avem, neducându-ne la acest vot.

Alina Mungiu-Pippidi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.