Morar se retrage de la şefia Parchetului

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a anunţat, vineri, că se retragă din această funcţie „pentru a nu crea probleme”.

Morar a declarat că singura lui miză a rămas ca în fruntea DNA să fie numiţi cei mai buni oameni.

Cand presedintele si premierul iti spun ca e o mare problema de constitutionalitate sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci.

La expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, am decis să rămân în DNA că să protejez dosarele grele și procurorii. În același timp, în România era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. În această mare de incertitudine, a apărut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, mai puțin Daniel Morar. Prin urmare, am decis să mă retrag din această cursă.

Am decis să mă retrag din această cursă (…).Am renunţat la competiţei pentru că am vrut să îi dau preşedintelui Băsescu dreptul de a negocia cu ministrul Justiţiei.

Aseara am aflat ca sint pe cale sa provoc un conflict intre puterile statului. Am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte de a va spune ca ceea ce au facut procurorii este un lucru extraordinar

Le spun magistratilor sa-si pastreze aceasta atitudine. Cer Comisiei Europene sa manifeste aceeasi exigenta.

Întrebat dacă ramâne la CCR, Morar a spus „Da”.

Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat, vineri, cererea de revocare din funcţia de conducere de la Ministerul Public a lui Daniel Morar. Acesta va fi consilierul președintelui CSM, Oana Schimdt Hăineală.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, vineri, cu unanimitate de voturi, la solicitarea lui Daniel Morar,  încetarea detaşării sacestuia în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, cu începere din data de 15.04.2013, se arată într-un comunicat al CSM.

„La solicitarea Preşedintelui CSM, detaşarea – în baza art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 şi art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004 – pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 15 aprilie 2013, a domnului procuror Daniel Marius Morar la Consiliul Superior al Magistraturii, în funcţia de consilier al Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Prin Decizia Preşedintelui CSM nr. 152/ 05.04.2013, domnul procuror Daniel Marius Morar a fost numit în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu data de 15.04.2013”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la data de 7 iunie 2013.

Primul-ministru Victor Ponta, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că anunţul făcut de Daniel Morar este un gest normal, ţinând cont de lipsa unei prevederi legale care să asigure statutul său de conducere a Ministerului Public, informează un comunicat de presă al Executivului.

„Această situaţie era de natură să pericliteze grav activitatea instituţiei şi să creeze un blocaj cu efecte instituţionale profund negative. Premierul Victor Ponta îşi exprimă disponibilitatea de a colabora de urgenţă cu CSM pentru rezolvarea situaţiei de la conducerea Parchetului General, în aşa fel încât să se asigure stabilitatea acestei instituţii importante a statului”, se mai arată în comunicatul de presă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.