PDL şi-a ales noul Birou Permanent Naţional

 Consiliul Naţional de Coordonare al PDL şi-a  ales sâmbătă Biroul Permanent Naţional. La reuniune, care s-a defăşurat la Sala „A.I.Cuza” de la Palatul Parlamentului, au participat aproximativ 600 delegaţi, care trebuiau să aleagă dintre 123 de candidaţi înscrişi în cursa pentru ocuparea celor 54 de funcţii din conducerea centrală a partidului.

La două săptămâni după ce Vasile Blaga a fost ales preşedinte al formațiunii majoritatea funcțiilor au fost obținute de oamenii lui Blaga. Oamenii lui Udrea au pierdut pe linie, cu câteva excepții.

Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Dorin Florea şi Andreea Paul au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai partidului, iar Gheorghe Flutur, reales secretar general.

La un post de prim-vicepreședinte a candidat și Ion Ariton (susținător al lui Udrea la Convenția din 23 martie) contra Andreei Paul, dar nu a reuşit să obţină postul, el primind doar 161 de voturi.

Anca Boagiu, Liviu Negoiţă şi Dorin Florea nu au avut contracandidați.

De asemenea, pedeliștii l-au ales sâmbătă pe Ion Ivaşcu drept trezorier al partidului.

Cei opt vicepreşedinţi pe domenii de activitate sunt: Alin Tişe, Gheorghe Ştefan, Alexandru Nazare, Sulfina Barbu, Cristina Dobre, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan, Roberta Anastase.

Pentru ocuparea celor opt funcţii de vicepreşedinţi regionali au fost aleşi: Romeo Marius Raicu, Ioan Bălan, Marian Jean Marinescu, Cezar Preda, Bogdan Cantaragiu, Alin Popoviciu, Mircea Hava, Ioan Oltean.

Cu excepţia Robertei Anastase, Ioan Oltean, susținători ai lui Udrea, toate celelalte funcții de vicepreședinte au fost câștigate de susţinătorii lui Vasile Blaga.

Majoritatea candidaţilor care au susţinut moţiunea Elenei Udrea în 23 martie nu au obţinut voturi suficiente pentru a fi aleşi vicepreşedinţi, printre aceştia aflându-se Teodor Paleologu, Gheorghe Udrişte, Vasile Gherasim, Tinel Gheorghe, Florin Popescu, Florin Geantă şi Mihaela Stoica.

Macovei nu a fost prezentă, sâmbătă, la CNC al PDL, invocând mesajele pe care le-a primit din partea mai multor membri PDL care-și doresc o ”schimbare totală, o soluție radicală, nu o cosmetizare”.

„La CNC sunt aşteptaţi 619 delegaţi, 429 sunt delegaţi de drept în CNC şi 190 sunt aleşi de organizaţiile judeţene pe baza performanţelor realizate la alegerile de anul trecut. (…) Sunt peste 120 de candidaturi depuse pentru mai multe categorii de funcţii”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care candidează pentru un nou mandat ca secretar general al partidului, fiind singurul înscris în cursa pentru ocuparea acestei funcţii.

Pentru cele patru posturi de prim-vicepreşedinte al PDL s-au înregistrat şase candidaturi: Anca Boagiu (strategii politice), Liviu Negoiţă (comunicare), Andreea Paul şi Ion Ariton (politici economice, mediu de afaceri), Dorin Florea şi Theodor Paleologu (politici publice).

La cele 16 funcţii de vicepreşedinte al PDL, opt pe departamente de specialitate şi alte opt pe regiuni, candidează 29 de democrat-liberali.

Pentru o funcţie de vicepreşedinte pe departamente de specialitate candidează: Mircea Florin Andrei, Alin Tişe, Vasile Gherasim (politici în administraţie publică, justiţie); Gheorghe Ştefan, Tinel Gheorghe (politici în agricultură); Alexandru Nazare, Petru Luhan, Gheorghe Udrişte, Romeo Rădulescu (politici în economie, mediul de afaceri); Sulfina Barbu, Nicolae Ivăşchescu (politici sociale, relaţia cu sindicatele); Cristina Dobre (politici în sănătate); Radu F. Alexandru, Theodor Paleologu (strategii, relaţii politice, relaţii internaţionale); Raluca Turcan, Ciprian Mihai Rogojan (politici în educaţie, cercetare, cultură, culte); Roberta Anastase (departament imagine, comunicare, mass-media).

La cele opt funcţii de vicepreşedinţi regionali şi-au depus candidaturile Romeo Raicu, Daniel Geantă (regiunea Bucureşti – Ilfov); Mihaela Stoica, Ioan Bălan (regiunea Nord-Est); Marian Jean Marinescu (regiunea Sud-Vest Oltenia); Cezar Preda, Mihail Florin Secară (regiunea Sud-Est); Bogdan Cantaragiu, Florin Popescu (regiunea Sud); Alin Popoviciu (regiunea Vest); Mircea Hava (regiunea Centru); Ioan Oltean, Lucian Bode (regiunea Nord-Vest).

Pentru funcţia de trezorier al PDL există o singură candidatură, cea a lui Ion Ivaşcu.

În ceea ce priveşte cele 16 funcţii de secretar executiv, opt pentru comisiile de specialitate şi opt pe regiuni de dezvoltare, s-au înregistrat 39 de candidaturi.

La funcţia de secretar executiv pe comisiile de specialitate candidează, între alţii, Valeria Schelean, Cristian Poteraş, Florin Gheorghe, Petru Călian, Maria Moţa, Traian Igaş, Mircea Toader, Alexandru Ciocâlteu, Lucian Nicolae Duţă, Radu Carp, Eugen Tomac şi Cristina Trăilă. Printre cei care candidează la funcţia de secretar executiv regional se numără Gigi Chiru, Florin Cătălin Teodorescu, George Scripcaru, Mircea Man, Mircea Cristian Raicu.

Vicepreşedinţii şi secretarii executivi de regiune vor fi aleşi doar de delegaţii din regiunile respective.

Funcţiile de secretar general adjunct al PDL, două la număr, sunt de asemenea împărţite pe arii de responsabilitate: cea de responsabil cu cancelaria PDL, unde candidează Marian Zlotea, Bogdan Cantaragiu şi Sorin Munteanu şi cea de gestionare a carierei în partid, la care şi-au depus candidaturile Costică Canacheu şi Clement Negruţ.

Tot în cadrul CNC al PDL vor fi aleşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL), unde pe opt locuri candidează 30 de democrat-liberali şi membrii Comisiei Naţionale de Revizie şi Control (CNRC), unde candidează 12 persoane pentru ocuparea celor şase posturi.

Desfăşurarea şedinţei CNC este asigurată de o comisie de organizare formată din preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderii democrat-liberalilor din Senat şi Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu şi Mircea Toader, preşedintele CNISL, Daniel Buda, şi preşedintele CNRC, Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit organizatorilor, votul pentru alegerea membrilor BPN se va desfăşura în „cascadă”, pe categorii de funcţii, candidaţii la o anumită funcţie având posibilitatea, în cazul în care s-au înscris la mai multe posturi, să participe şi la o a doua rundă de vot dacă nu au fost desemnaţi câştigători în prima rundă de alegeri.

De exemplu, un candidat care s-a înscris la o funcţie de vicepreşedinte regional şi nu a fost ales în runda de scrutin destinată vicepreşedinţilor pe regiuni poate continua cursa electorală în cazul în care candidează şi la postul de secretar executiv regional, acelaşi lucru fiind valabil, ca un alt exemplu, şi pentru candidaţii la funcţiile de vicepreşedinte pe domeniu de activitate şi secretari executivi pe comisii de specialitate.

Buletinele de vot au fost fi colorate distinct pentru a uşura desfăşurarea scrutinului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.