Mugur Isărescu anunţă că va urma o perioadă de reducere a dobânzilor

Băncile greceşti şi cipriote plătesc în continuare printre cele mai mari dobânzi la depozitele în euro şi lei. Asta după tot blocajul iscat de închiderea Bank of Cyprus şi riscul pierderii depozitelor prea mari plasate în băncile cipriote. În aceste condiţii, şi creditele rămân scumpe. Dar BNR anunţă că urmează o perioadă de reducere a dobânzilor, aşa cum se întâmplă şi în Europa.

BNR umblă la dobânzi Bank of Cyprus şi Marfin, ambele cu acţionariat cipriot, sunt singurele bănci care mai plătesc dobânzi peste 4% pe an la depozitele în euro cu scadenţa la şase luni. Clienţii care aduc cel puţin o mie de euro la Marfin primesc 4,25% pe an. Şi băncile greceşti plătesc aproape de 4% pe economiile românilor în valută.

Analiştii economici şi banca naţională spuneau luna trecută, în contextul închiderii Bank of Cyprus, că românii ar trebui să fie atenţi unde îşi ţin bani şi să nu alerge doar după dobânzi mari.

„Nu le încurajăm câtuşi de puţin. Nici pe băncile cipriote dar nici alte banci să păstreze mai ales dobânzi la euro ridicate. Deci nu le încurajăm ci le spunem să rămână în piaţă, să vadă ce este în europa. În Europa dobânzile de 1,2% sunt generoase”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Cu asemenea dobânzi pentru banii economisiţi, nici creditele n-au cum să se ieftinească substanţial. Acum, împrumuturile în lei au costuri de 8 – 9% pe an, iar cele în euro de 4 – 5%. Banca naţională, însă, se pregăteşte să scadă dobânzile, astfel încât şi împrumuturile în moneda naţională să fie mai accesibile, iar economia să-şi revină mai repede.

„Mesajul nostru este de intrare a României într-un ciclu de reducere a ratelor de dobândă. Ceea ce doreşte economia, publicul din România, sunt reducerile de dobânzi la credite, la finanţări. Nu vom rămâne izolaţi faţă de trendul din Europa.”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Asta înseamnă că ratele şi împrumuturile în lei pentru populaţie şi companii vor fi mai iefine. La fel şi datoriile în euro, având în vedere că Banca Centrală Europeană a scăzut deja dobânda de referinţă 0,5% pe an, un nou minim istoric, pentru a reporni creditarea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.