Multiculturalitate
Sala Bibliotecii județene ”Panait Cerna” din Tulcea, manager doamna dr. Ligia Dima, gazdă ospitalieră, a găzduit de curând un concerte extrem de interesant și de variat sub aspectul genurilor.
Producătoare și inițiatoare a acestui eveniment a fost cunoscuta artistă locală Corina Elena Badea (despre care am scris în repetate rânduri, îndeosebi referitor la remarcabilele sale discuri în dialect armân), având alături Deltaica Seafood.
Multiculturalitatea la care ne referim în titlu a fost ilustrată de faptul că au fost interpretate cântece în limbile română, rusă, ucrainiană, greacă (inclusiv ca fond muzical pentru evoluția superlativă a tinerilor din formația de dansuri Odyssea), spaniolă, în armânește, numerosul public gustând din plin fiecare moment, între spectatori numărându-se cunoscuta interpretă Alexandra Canareica.
Deschiderea, de o muzicalitate elegantă, a revenit Cvartetului de coarde ”Mezzo” al Liceului de artă ”George Georgescu” din Tulcea, alcătuit din Ana-Maria Chiriță (vioara I), prof. Lăcrămioara Chiriță, coordonatoarea cvartetului (vioara II), Ayana Cărare (vioara III), Dragoș Vlădeanu (vioara IV).
Ansamblul a propus un repertoriu eminamente rus, cu ”Oci ciornâie”, ”Serile deasupra Moscovei” și ”Kalinka”, încălzind atmosfera pentru ce avea să vină. Cătălin Claudiu Berciu este de fapt brăilean (născut la Făurei), dar iubirea pentru soția sa Claudia, alături de care cântă într-o formație, l-a adus la Tulcea. A moștenit o bogată tradiție muzicală în familie, bunicul său cântând la cimpoi (și confecționa acest instrument), fluier, frunză.
La 12 ani Cătălin Berciu primește prima sa chitară electrică și din acea clipă începe să studiul intens al acesteia, iar de curând s-a specializat și în mânuirea instrumentului tradițional grecesc buzukia, oferind de altfel o mostră în micro-recitalul său. Timp de un deceniu Cătălin Berciu a locuit în Spania, țară unde a colaborat cu o serie de valoroși artiști locali.
De mare efect a fost, ca de fiecare dată, apariția lui Vanghele Gogu, reputat artist armân. El a fost unul din protagoniștii Cenaclului ”Flacăra” pe vremuri, continuând și în prezent colaborarea cu Andrei Păunescu în turneele în care sunt angrenați unii dintre cei mai cunoscuți interpreți folk din vremurile de glorie ale cenaclului.
De altfel Vanghele Gogu a deschis recitalul său cu compoziția proprie pe versuri de Adrian Păunescu care a cunoscut un succes uriaș în perioada respectivă, dar o face și azi. După care, cu armonica în bandulieră, a interpretat câteva binecunoscute refrene antrenante din repertoriul armânesc.
La unul din aceste cântece, înveșmântată de asemenea în costum tradițional, și-a făcut apariția îndrăgita artistă Corina Elena Badea. Așa cum am scris, spectacolul se datorează eforturilor și pasiunii sale, prin propria asociație ”Elena di Vreari”, sprijinită fiind de Velicu Buta, Radio Civic Sfântu-Gheorghe (super, un post de radio în comuna tulceană!), Hotel City și Tipografia Tipo-Media.
Ne-am fi dorit din partea dânsei un recital mai consistent, dar, modestă, generoasă s-a pus în slujba invitaților, unii veniți de peste hotare.
Trupa de dans Odyssea este alcătuită din elevi și adolescenți, fiind înființată în 2013, propunându-și promovarea culturii și dansului elene, cu dansuri din zona continentală, dar și din cea insulară, cu costume adaptate.
Au cucerit premii atât în țară, cât și în Grecia, propunând în finalul spectacolului câteva reprize antrenante.
Cei veniți de peste hotare, mai precis din Spania, au fost soții Jean și Monica Trofimov, care și-au lansat cu această ocazie albumul ”Rydna maty moya” (Draga mea mamă), editat de casa de discuri Eurostar, despre care Corina Elena Badea, al cărei tată a fost de asemenea ucrainian (”haholi” li se spune acestora de către localnici), afirma că este un omagiu adus acestor oameni care știu să-și conserve tradițiile și limba.
Discul a fost înregistrat în studioul din Spania al celor doi, cu acompaniament la mandolină, chitară, muzicuță, orgă, acordeon, chitară bas. Este vorba de piese din folclorul ucrainian și rus, cântate de bunici și părinți, reorchestrate, totul, începând cu piesa titulară, fiind o plecăciune respectuoasă în fața mamelor din comuna Sfântu-Gheorghe.
De altfel așa s-a și născut proiectul acestui disc: Corina Elena Badea a văzut pe Youtube video-clipul melodiei titulare și i-a convins pe soții Trofimov să realizeze acest CD la casa de discuri Eurostar. Evident, creierul muzical al duetului este Jean, care a fost pe vremuri component al formațiilor Briza Mării și Delfin 90.
Moștenirea vine din familie, mama sa cânta, tatăl său de asemenea (la biserică și în faimosul cor al pescarilor din Sfântu-Gheorghe), Jean deprinzând de mic mânuirea mandolinei și a chitarei.
Și bunica Monicăi cânta în corul bisericii, iar mama sa este solista celebrului cor care deschide festivalul de film ”Anonimul” de la Sfântu-Gheorghe. Aici s-a produs marea surpriză, fiindcă aceasta, Ecaterina Susciuc, se afla în sală și a fost invitată la microfon, impresionând cu glasul său excepțional în câteva melodii interpretate a capella.
Având pe afiș, în prim-plan, artiști reputați, cu multe realizări la activ, cum ar fi Vanghele Gogu (care în curând își va lansa un CD) și Corina Elena Badea, spectacolul realizat și produs de aceasta din urmă s-a constuit într-o demonstrație exemplară de împletire a culturii și a tradițiilor muzicale într-un județ unde viețuiesc împreună în deplină armonie atâtea minorități, care ne demonstrează că doar păstrându-ți limba și obiceiurile poți aspira la identitate în contextul agresivei globalizări.
Octavian URSULESCU