“MUSIC: a Bridge Between People” – ajunge sâmbătă la Castelul Peleș

Programul internațional “MUSIC: a Bridge Between People” a ajuns anul acesta și în România, promovând schimbul cultural între țările din Europa de Sud – Est prin intermediul muzicii clasice. Un dialog peste meridiane se desfășoară în această perioadă în România, cu un program dedicat muzicii de cameră și cu participarea artiștilor invitați din Germania, Irlanda, Italia/Japonia, Kosovo, Republica Moldova și România.

Sâmbătă, 4 august, de la ora 16:00, la Sala de Concerte a Castelului Peleș va avea loc un nou concert în cadrul acestui proiect, susținut de NewBorn Quartet. Format din muzicieni de vârf ai tinerei generații de artiști din Kosovo, cvartetul va interpreta sâmbătă lucrări ale compozitorilor W. A. Mozart, Tomor Berisha și Astor Piazzolla.

Concertul este organizat de UCIMR, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, un proiect co-finanțat de AFCN. Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro. Evenimentul se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de producătorii români Senator Wine.

Datorită acivității sale desfășurate de 10 ani în susținerea tinerilor interpreți și urmare a participării sale din 2017, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România a fost invitată să extindă acest proiect și în România, astfel că patru cvartete de coarde au fost selectate, din România, Republica Moldova, Kosovo și unul din Japonia/Italia, pentru a beneficia de acest program.

“Music: a Bridge Between People” este un proiect de cooperare europeană la care participă asociații din diferite țări (România, Italia și Fosta Iugoslavie), cu scopul comun de a facilita experiențe profesionale și artistice comune pentru tinerii muzicieni excepționali din regiune.

De asemenea, tinerii artiști vor beneficia în România de masterclassuri sub îndrumarea profesorilor Adrian Mantu, violoncelist al RTÉ ConTempo – cvartetul reprezentativ al Radioteleviziunii Irlandeze, și Reinbert Evers, chitarist german și specialist în muzică de cameră (Universitatea din Münster).

Un prim concert a avut loc pe 17 iulie la Prizren, Kosovo, în cadrul căruia a concertat orchestra formată din tineri artiști invitați din 10 țări din regiune. Iar, pe 27 iulie, Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu a găzduit concertul Moldo Young Quartet din Republica Moldova.

Următorul concert va avea loc luni, 6 august, de la ora 14:00 la Viscri (în incinta fortificață) și va fi susținut de Blanc Quartet (Japonia/Italia), parte dintr-un eveniment mai amplu care promovează, totodată, tradițiile locale și patrimoniul european, biserica fortificată din Viscri fiind inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu universal UNESCO.

Proiectul “Music: a Bridge Between People” marchează un adevărat itinerariu în regiune, astfel că artiștii vor susține concertul final pentru orchestră în această toamnă în Italia, la Festivalul IPSIA Forlì – Cesena.

Evenimentele sunt promovate și prin Festivalul internațional ICon Arts Transilvania.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.