Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Muzeul Golești

Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Pe drumul vechi către București, pe meleaguri argeșene, găsim  un adevărat muzeu al satului în miniatură. La aproximativ 10 km de Pitești, în comuna Golești, a fost înființat în anul 1939 de către Regele Carol al II-lea, Muzeul Dinicu Golescu. Nume dat în onoarea marelui cărturar Constantin Radovici, cunoscut de-a lungul istoriei cu numele de Dinicu Golescu.

Muzeul în aer liber are o suprafață de 10 hectare și are în componența lui peste 40 de gospodării țărănești, din principalele zone viticole și pomicole ale țării, formând un mic sat românesc. Fiecare gospodărie este alcătuită din : casa de locuit, dependințe, instalații și unelte de lucru specifice ce sunt necesare pentru a practica diferitele activități în agricultură și creșterea animalelor.

Conacul Goleștilor, construit în anul 1640, este singura construcție laică medievală fortificată din țară. Conacul a fost restaurat în anii ’40, fiind declarat monument istoric. Acesta adăpostește obiectele personale ale familiei Golescu, mobilier de epocă, manuscrise și cărți.

Școala obștească, deschisă de către Dinicu Golescu, a fost prima instituție de învățământ modernă cu predare în limba română, funcționând între anii 1826-1830. Aici sunt expuse piese de mobilier din aceea epocă cât și manuale din perioada lui Spiru Haret.

Lângă școala se află Foișorul lui Tudor Vladimirescu, fiind folosit pentru supravegherea împrejurimilor. Aici, între 18-21 mai 1821, Tudor Vladimirescu și-a petrecut ultimele zile de libertate.

Bolnița, locație destinată bătrânilor, bolnavilor și săracilor. A fost înființată ți întreținută de marele ban Radu Golescu. În apropierea bolniței se află parcul Goleștilor, aici este un eleșteu traversat de un pod de lemn de mesteacăn, statui de piatră și un foișor.

Pentru a vă delecta cu istoria și tradiția vremurilor trecute, vizitați Muzeul Golești.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21155

Publicat de la data feb. 15 2017. Categorii La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 septembrie 2019, 12:49
 

NE
Noros
17°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:04
Apus: 19:10
Prognoza 25 septembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ESE
Parţial înnourat
14°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.988 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team