Narcisismul prezidențial predispune la conflicte

Președinții SUA cu personalități mai narcisiste sunt de șapte ori mai predispuși să înceapă conflicte cu puterile rivale decât liderii mai puțin egoiști, a concluzionat un studio al Universității de Stat din Ohio.

Psihologul politic John Harden a avut curiozitatea să evalueze cât de narcisici au fost 19 foști șefi de stat americani, de la William McKinley la George W. Bush, apoi a comparat aceste rezultate cu înregistrările istorice ale vremurilor în care SUA au acționat unilateral pentru a amenința o altă putere globală majoră. Lyndon B. Johnson, Theodore Roosevelt și Richard Nixon au fost printre cei mai narcisiști președinți americani conduc acest top.

Descoperirile studiului, a explicat Harden, indică modul în care acțiunile unor lideri pot fi conduse mai mult de propriile dorințe decât de o încercare de a-și servi publicul. „Știința politică ar trebui să ia în serios posibilitatea ca puterea politică să fie o oportunitate de automărire pentru unii”, spune expertul american.

Harden a numărat de câte ori, în timpul mandatului fiecărui președinte, SUA au amenințat unilateral o altă mare putere – așa cum este înregistrat în așa-numita bază de date „Disputele Interstatale Militarizate”.

Cercetătorul menționează că multe dintre aceste dispute nu sunt cunoscute de public, dar, la momentul lor, au provocat o mare tensiune în rândul liderilor mondiali.

Printre aceste incidente grave se numără, de exemplu, „Operațiunea Giant Lance”, din 1969, în care Richard Nixon a trimis o escadrilă de bombardiere B-52 înarmate cu focoase nucleare pentru a patrula ghețarii de lângă Moscova, aplicând presiuni asupra Rusiei în timpul Războiului Rece sau „Război al fulgerelor”, din 1964, în care Lyndon B. Johnson a trimis drone în misiuni în China. Oricare dintre aceste incident ear fi putut genera tragedii mondiale.

Analiza lui Harden a relevant că, în timp ce în medie, probabilitatea ca SUA să amenințeze unilateral o altă putere într-un anumit an a fost de aproximativ 4%, cifra a crescut la 29% sub acei președinți care au obținut cel mai mare scor pe scara narcisismului. Bill Clinton, John F. Kennedy, George W. Bush și Ronald Reagan se află între primii zece președinți americani care au suferit de narcisism.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.