Ne dă fiori gândul unei plimbări cu el, dar ce știm despre apariția lui? Balonul cu aer cald…

Cei doi pionieri ai aeronauticii, frații Joseph și Etienne Montgolfier, s-au născut în familia unui fabricant de hârtie din Vidalon-lez-Annonay, Departamentul Ardeche. După ce au urmat cursurile colegiului local, cei doi s-au angajat în manufactura tatălui lor.

Încercând să îmbunătățească procesul de fabricație a hârtiei, cei doi au brevetat numeroase invenții, una din cele mai importante fiind presa hidraulică. Într-unul dintre experimentele lor, cei doi frați au observat efectele umplerii baloanelor de hârtie cu aer cald. Astfel, la 4 iunie 1783, la Annonay, în fața unei mulțimi de gură cască și a unui mare număr de personalități științifice, frații Mongolfier s-au ridicat pentru prima oară în atmosferă într-un balon de hârtie cu diametrul de 35 de metri, umplut cu aer cald. Au parcurs câțiva kilometri, ajungând până la o altitudine de 2.200 de metri.

Dezavantajele acestui nou mijloc de transport nu au întârziat să apară: odată aerul răcit, balonul era nevoit să coboare, iar menținerea flăcării în permanență risca să incendieze balonul.

Cel care a soluționat problema a fost Jacques Alexandre César Charles, membru al Academiei Franceze de Știință. Acesta a testat cu succes un nou tip de balon în care aerul era înlocuit de hidrogen. Balonul său era confecționat din mătase tratată pe interior cu o substanță care împiedica pierderea gazului. Charles a lansat primul astfel de dispozitiv în fața audienței uimite, din care se pare că făcea parte și Benjamin Franklin, ambasadorul Americii în Franța, strânse la Champs de Mars din Paris, la 27 august 1783. Sfera care măsura patru metri în diametru s-a înălțat 914 metri în aer și a aterizat la 25 de kilometri depărtare.

Încurajați de reușita acestui experiment, a urmat un al doilea zbor, la 19 septembrie, frații Montgolfier transportând în nacelă un cocoș și o oaie, pentru a demonstra că și alte vietăți pot suporta înălțimile.

Performanțele lor au atras recunoașterea meritelor științifice în mediile academice, la 20 august 1783 au fost înscriși pe lista de membri corespondenți ai Academiei Franceze și au fost decorați cu ordinul Saint-Michel. În 1807 au fost primit Ordinul Legiunii de Onoare.

Cei doi au publicat numeroase lucrări științifice, una dintre cele mai importante fiind ”Discours sur l’aérostat”, apărută la Paris, în anul 1783.

Pe de altă parte, Jacques Alexandre César Charles a construit un al doilea balon pe care l-a botezat ”La Charliere” și pe care l-a lansat la 1 decembrie 1783 din grădinile Tuileries, Paris, în fața unei mulțimi de 400.000 de oameni. Cu Charles și asistentul său la bord, balonul a parcurs 43 de kilometri înainte de a ateriza în siguranță la Nesle.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.