Negocieri nucleare Iran-"P5+1"

Au debutat, la Geneva, negocierile privind programul nuclear iranian, pentru prima dată de la alegerea președintelui Rouhani.

Echipele de negociatori ale puterilor lumii și Iranului au sosit la birourile europene ale Organizației Națiunilor Unite, de la Geneva, pentru noi negocieri privind controversatul program nuclear iranian.

Dialogul de la Geneva se va desfășura pe durata a două zile – marți și miercuri – și la el participă reprezentanții Iranului și ai membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, plus Germania, așa-numitul grup „P5+1”.

Este de așteptat ca diplomații iranieni să se confrunte cu puternice presiuni pentru a reduce programul de îmbogățire a uraniului, în schimbul reducerii sancțiunilor care au afectat puternic economia iraniană.

Alegerea, în luna Iunie, a președintelui Rouhani, care promisese îmbunătățirea relațiilor diplomatice ale Iranului, a dat naștere unor speranțe privind negocierea unei soluții care să aducă și îmbunătățirea relațiilor Iranului cu Statele Unite, acest optimism fiind sporit de dialogul la cel mai înalt nivel dintre cele două țări, purtat luna trecută, la New York.

Președintele Rouhani precizase că dorește încheierea unui acord cu grupul „P5+1” în termen de trei-șase luni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.