Nemulţumirea primarilor USL către premierul Ponta

După 15 luni de guvernare USL, deziluzia este generală, este de părerere Asociaţia Comunelor din România, care a semnat un document în care erau lansate critici dure la adresa guvernării Ponta.

Au fost analizate mai multe ordonanţe de urgenţă ale guvernului Ponta, căruia i s-a reproșat inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor.

În semn de protest, reprezentanţii asociaţiei ameninţă că, dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate urgent, nu se vor implica în mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

„Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, domnul Victor Viorel Ponta, şi, deziluzia este generală!”, afirmă Asociația Comunelor din România.

Aşa îşi încep reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România protestul faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale, document care a fost înaintat premierului Victor Ponta.

Membrii asociaţiei, din care fac parte peste 2.800 de primari de comune în cea mai mare parte din PSD şi PNL, critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor.

Primarii sunt nemulţumiţi şi că, prin Ordonanţa Guvernului privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole” se prevede că impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.

Asociaţia Comunelor din România mai acuză, printre altele Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune.

Reprezentanţii asociaţiei ameninţă că, dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest.

Printre acestea, neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă. Membrii asociaţiei au mers săptămâna aceasta să depună petiția la Guvern şi s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, precizând că vor aştepta între 3 şi 5 zile răspunsul premierului cu privire la întâlnirea pe care au cerut-o.

 

 

În replică, premierul Victor Ponta a declarat, că, deşi înţelege problemele financiare pe care le au unii primari nu poate accepta un eventual şantaj din partea aleşilor locali pe subiectul incompatibilităţilor declarate de ANI.

„Nu sunt bani cât de mulţi ar vrea primarii, sunt şi lucruri care se pot face, şi asta e una, şi au dreptate. În al doilea rând, sunt lucruri care nu se pot face. Şi în cazul de faţă nu s-au întrunit cei 3.000 de primari, e frumos să vorbeşti în numele celor 3.000. După câte am văzut, pentru că am încercat şi eu să aflu, sunt preşedintele (Asociaţiei Comunelor – n.r.), vicepreşedinţii, nu ştiu exact câţi dintre primari. E problema cu ANI”, a spus Victor Ponta, joi seară la B1 TV.

Premierul califică documentul redactat de Asociaţia Comunelor, prin care măsurile Guvernului sunt criticate, drept o formă de şantaj legată de problema incompatibilităţii aleşilor locali care fac obiectul sesizărilor Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Eu, dacă mă şantajează, că să le rezolv problema cu ANI, că altfel mă dau în presă, nu funcţionează. Aia nu am cum şi le-am explicat foarte clar. Orice lege am adopta, nu se aplică pentru trecut”, a avertizat acesta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.