Nepotismul, veche tradiție la Casa Albă

Atunci când fostul președinte al SUA Donald Trump (foto) a fost acuzat de nepotism, multă lume și-a adus aminte de cazuri anterioare, care arată că asta nu este ceva nou la Casa Albă.

Donald Trump, și-a desemnat atât fiica, cât și ginerele în funcții importante în Casa Albă. Tot la rude a recurs și fostul președinte cu mandat scurt Zachary Taylor, care și-a pus cei fratele și ginerele în funcțiile de asistenți prezidențiali. În plus, amândoi au fost menținuți în serviciul militar activ, în ciuda faptului că nu au făcut nicio muncă militară, ca săpoată primi salarii pe lângă beneficiile prezidențiale.

Președinția lui Ulysses S. Grant a fost afectată de scandaluri, dintre care și nepotismul. În timpul mandatului său, a numit și angajat peste 40 de rude. Chiar și după ce mulți dintre ei s-au dovedit a fi corupți, Grant i-a iertat și multora le-a permis doar să rămână în funcții.

Un cumnat furase de la Biroul Vamal din New Orleans și a fost numit din nou de Grant pe post de… colector de vamă, în timp ce un alt cumnat a lucrat la Casa Albă și a vândut frecvent informații sensibile fără a fi vreodată pedepsit. Interesant, accentul lui Grant față de promovarea membrilor fără merite ai familiei a început înainte de președinția sa. Fiul său, Fred, a fost un student ratat, dar Grant l-a convins pe președintele Johnson să intervină pentru ca Fred să intre în prestigioasa academie West Point. Fred a absolvit ultimul.

Alegerea președintelui Rutherford Hayes a fost incredibil de controversată, iar scandalul s-a amplificat când președintele și-a angajat fiul pe post de șef de cabinet, după ce Webb Hayes s-a lăsat de școală pentru așa demnitate înaltă în stat.

Woodrow Wilson l-a numit secretar al trezoreriei pe William McAdoo, care a făcut micarea de a se căsători cu fiica președintelui în chiar primul an al mandatului acestuia. McAdoo s-a oferit să demisioneze după nuntă, dar Wilson a insistat ca el să rămână pe poziții.

John F. Kennedy și-a numit fratele, pe Robert, în înalta funcție de procuror general. A fost cel mai tânăr procuror general și nu avea experiență, dar deși scandaloasă la acea vreme, numirea a rămas în istorie ca un succes, Robert Kennedy jucând un rol semnificativ în gestionarea crizei rachetelor din Cuba.

Valuri de rubedenii în poziții de putere

Hillary Clinton a beneficiat din plin de mandatele soțului său la Casa Albă, iar George W. Bush a dus nepotismul la alt nivel – mulți dintre susținătorii săi și-au văzut membrii familiei împinși în poziții de putere.

Lista este lungă: fiul de 28 de ani al senatorului Strom Thurmond a fost numit avocat al SUA pentru Carolina de Sud; fiul lui Colin Powell, Michael, fiul lui Antonin Scalia, Eugene, a devenit șef al departamentului muncii; Elizabeth Cheney, fiica vicepreședintelui de atunci, a devenit secretar de stat adjunct, iar mama sa, Elizabeth Cheney, a fost numită consilier șef pentru Biroul de Management și Buget. Administrația nu s-a sinchisit de criticile pe tema nepotismului excesiv din administrația Bush, care în final a devenit glumă națională.

De la cine a pornit totul? De la președintele considerat un fondator al nepotismului american, John Adams, care nu s-a sfiit să arate tratament preferențial pentru membrii familiei sale. Adams a pregătit calea pentru eventuala președinție a fiului său, numindu-l în funcția de ministru, a acordat numeroase funcții bine plătite diferitelor rude – ginerele său a fost numit în mai multe posturi federale, socrul fiului său a devenit inspector la Washington etc. Paradoxal, Adams ar fi pierdut în fața lui Jefferson și din pricina acuzațiilor de nepotism instituționalizat, dar din Casa Albă a plecat doar Adams, nu și nepotismul.

Roxana Istudor

 

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.