Oficiali saudiți, anchetați în legătură cu atacurile din 11 septembrie 2001

„The Guardian” anunță că foști oficiali saudiți vor fi interogați cu privire la presupusele lor legături cu atacurile din 11 septembrie 2001.

Familiile victimelor încearcă să demonstreze în justiție că cetățeni saudiți au ajutat la susținerea a doi dintre răpitorii de la momentul atentatelor, Khalid al-Mihdhar și Nawaf al-Hazmi, în sudul Californiei, în lunile care au precedat atacurile, și că sprijinul a fost coordonat de un diplomat din Ambasada saudită de la Washington.

Conținutul depozițiilor care vor avea loc în această lună este păstrat secret, dar pe măsură ce se apropie cea de-a 20-a aniversare a atacurilor, familiile dau un nou semnal, pentru a face guvernul SUA să înlăture ceața de pe probele din dosarul care vizează implicarea saudită și să publice rezultatele une anchte care poartă numele de cod Operațiunea Encore, despre complicitatea saudită la atacuri – 15 din cei 19 pirați ai aerului erau cetățeni saudiți.

Cei trei saudiți chestionați sunt Omar al-Bayoumi, Fahad al Thumairy și Musaed al-Jarrah. Bayoumi este un fost funcționar public care lucra în aviația civilă, care a fost oficial student în California.

Acuzarea susține că a acționat ca agent saudit în 2000 și 2001, primind mari indemnizații de la Guvernul saudit pentru „locuri de muncă fantomă”, pe care nu le-a ocupat, practice, niciodată.

La scurt timp după atacuri, s-a mutat în Marea Britanie, unde a fost interogat de poliția britanică, în numele FBI. Bayoumi a susținut că Mihdhar și Hazmi, care făceau parte din echipa care a direcționat zborul American Airlines Zborul 77 în Pentagon, îi erau doar cunoștințe întâmplătoare.

Un nume descoperit întâmplător de un jurnalist

La rândul său, Fahad al Thumairy a fost un oficial consular saudit din Los Angeles și imamul moscheii regelui Fahad. Thumairy a susținut că nu i-a întâlnit niciodată pe răpitori, dar martorii au spus agenților FBI că l-au văzut în compania lor.

Identitatea lui Jarrah nu a devenit cunoscută public decât abia în luna în mai 2020, când directorul adjunct al FBI, Jill Sanborn, a dezvăluit-o accidental, într-un dosar, în instanță. Numele fusese eliminat din text, cu excepția unui singur paragraf, în care a fost văzut de… reporterul de investigație Michael Isikoff.

Jarrah a fost diplomat la Ambasada de la Washington în 1999 și 2000, supraveghind angajații Ministerului Afacerilor Islamice pe la moschei și în centre culturale din SUA. Jarrah a fost și el vizat de investigațiile FBI.

Brett Eagleson, care avea 15 ani când tatăl său, Bruce, a fost ucis în Turnurile Gemene din New York, a declarat că „cei 19 atacatori au venit în Statele Unite fără cunoștințe despre cultura noastră, fără cunoștințe de limba engleză, fără bani și fără idee despre cum să pilotezi un avion. Mi s-a spus de către foști oficiali ai serviciilor de informații că, dacă nu ar fi fost rețeaua de asistență saudită care a fost stabilită aici înainte de 11 septembrie, acești indivizi nici măcar nu ar fi știut nici cum să găsească ieșirea din aeroport”.

Guvernul saudit nu a răspuns la o solicitare a publicației britanice de a comenta pe marginea situației, dar a negat orice rol în atacuri.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.