Efectele Brexit bântuie pe culoarele de la Bruxelles

La cinci ani de la decizia șocantă a Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, Brexit continuă să domine politica la Bruxelles.

Profesorul Brigid Laffan, de la Institutul Universitar European, și profesorul Niall Ferguson au sintetizat pentru Euronews bornele acestui șoc. Când s-a produs votul, a fost un șoc și Uniunea s-a temut că va exista un efect domino, că ar putea fi începutul sfârșitului și că plecarea Regatului Unit va semăna diviziune în Europa.

Nu s-a întâmplat. Paradoxal, nici eurosceptici notorii, ca Marine Le Pen sau Matteo Salvini, nu mai pledează pentru ca Franța sau Italia să părăsească Uniunea.

Pe de altă parte, Brexit elimină unul dintre obstacolele majore în calea extinderii blocului comunitar – Marea Britanie s-a opus cel mai îndârjit integrării fiscale și acelor schimbări în direcția unei Europe federale.

Dar pentru UE, ieșirea Marii Britanii este o pierdere. În primul rând geopolitică – Uniunea  trebuie să se descurce cu un vecin indisciplinat, care și-a negociat și va contina să semneze acorduri cu alte entități și blocuri comerciale ale lumii.

Pe de altă parte, îndepărtarea după decenii de proiectul european a fost o schimbare majoră în traiectoria politicii britanice. Din punctul de vedere al lui Boris Johnson, Brexit este darul care continuă să ofere beneficii.

Pentru el – Brexit l-a propulsat în vârful politicii și a funcționat foarte bine doar pentru el.  La rândul lor, la o jumătate de deceniu după Brexit, Eric Maurice, șeful biroului de la Bruxelles al Fundației Robert Schuman, afirmă că și polii de putere s-au schimbat.

O mulțime de țări mici și mijlocii, și-au pierdut partenerul preferat din UE, țară care împărtășea punctul lor de vedere asupra cooperării economice și comerț internațional. Mă gândesc la Țările de Jos, bineînțeles, la statele nordice și, de asemenea, la țările din Europa Centrală și de Est, care au fost nevoite să-și regândească poziția în cadrul UE și legătura cu Berlinul, Parisul și Bruxelles-ul”.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.